Így veri a szöget a kormány a hazai szőlőtermelés koporsójába

Így veri a szöget a kormány a hazai szőlőtermelés koporsójába

A Balaton és a Mátraalja után újabb borvidék gyászszalagja került fel a kiszáradt szőlőtőkére, amely a hazai szőlőtermelők és borászok kilátástalan helyzetének szimbólumává vált.

A Jobbik Borsod megyei alelnöke, Farkas Péter Barnabás szerint a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt hagynak fel egyre többen a szőlőműveléssel.

„A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa sok helyen oligarchák gittegyleteként működik, ők határozzák meg szavazati többségükkel a felvásárlási árakat”

-ezt már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés küldötte Bíró László mondja, aki szerint nem csoda, ha a gazdák más utat választanak, hiszen ezek az árak sokszor éppen csak az önköltséget tudják fedezni. A gazdákkal való konzultációk során arra jutott, hogy az európai uniós pénzekből helyben kellene termelői csoportokat, értékesítő szervezeteket létrehozni a milliárdos zöldszüretek helyett.

Így veri a szöget a kormány a hazai szőlőtermelés koporsójába.

A szakpolitikusok szerint a generációkon keresztül működő családi szőlőtermelést teheti tönkre az egri borvidéken a zöldszüret. A szakpolitikusok, és az ellenzéki polgármester jelölt szerint önkormányzati szinten is megoldható lenne a probléma, de a kormány nem akar lépni az ügyben. Kövessen minket a legfrissebb videókért!

Az egri ellenzék polgármesterjelöltje, Mirkóczki Ádám úgy látja, hogy a NER által preferált borászatok kényük-kedvük szerint tudják alakítani a folyamatokat, ezért az önkormányzatnak a borászokkal olyan partnernek kell lennie, amire jogi, anyagi és politikai értelemben egyaránt számíthatnak. Akár a közmunkaprogramban résztvevőket is bevonná abba, hogy a kisgazdaságok fennmaradhassanak.