Keleti csőd: Mészáros Lőrinc ölelése sem tudta megmenteni a húsipari céget

Keleti csőd: Mészáros Lőrinc ölelése sem tudta megmenteni a húsipari céget

Ennyit ér a zseniális "nemzeti" nagytőke...

Fizetésképtelennek nyilvánította a bíróság a korábban Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó cégbirodalmához tartozó Bakony Hús Kft.-t, és elrendelte a vállalat felszámolását - írja a 24.hu.

A húsüzem 2016 nyaráig volt Mészáros Lőrinc, felcsúti multimilliárdos és miniszterelnöki főstróman céghálójának része. A vállalat közpénzből fizetett megrendelései hiába maradtak meg a tulajdonosváltás után is, áprilisban mégis kénytelenek voltak beadni a felszámolás iránti kérelmet.

A portál kiemeli, hogy Mészáros Lőrinc egy időben a "Puskás-kolbász" nevű fantáziatermékkel akart tarolni a vergődő magyar sertésfeldolgozók között, ám a Bakony Hús hiába kapott 1,2 milliárd forintos tőkeemelést, a nagy fellendülésből semmi sem lett.

A kormányzati kommunikáció által "nemzeti nagytőkésként" aposztrofált NER-lovag végül eladta a Kft.-t, melynek helyzetén az új tulajdonos sem tudott javítani, pedig papírforma szerint több mint kétmilliárd forint közpénzzel próbálták egyengetni a cég útját.

A finanszírozók között volt Matolcsy György jegybankelnök rokonának pénzintézete, az azóta bedőlt Növekedési és Hitel Bank Zrt. is, amiről egy 600 millió forintos jelzálogbejegyzés árulkodik. De a hitelbiztosítéki nyilvántartásban 1,458 milliárd forinttal felbukkant a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. is.

A Portfolio áprilisban még arról cikkezett, hogy a Bakony Hús csaknem 750 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a gazdaságfejlesztési operatív programból a veszprémi telephely komplex technológia- és infrastruktúra-fejlesztésére.

Májusban még arról szóltak a hírek, hogy ez az összeg nem veszett el végérvényesen, sőt a cég eladásáról tárgyalnak, és egy új befektető mentheti meg az üzemet. A cégközlönyben megjelent hirdetmény szerint azonban invesztor helyett egy feketeöves válságmenedzser, Marjasné Endrédi Zsuzsa vette át az irányítást Veszprémben.

A portál emlékeztet: tavaly szeptemberben egyszer már meglegyintette a bedőlés réme a Bakony Húst. A felszámolási eljárás 2018 szeptember 20-án elindult, ám a bíróság néhány nap múlva visszavonta a határozatot.