A Munkáspárt újra népszavazást tartana a Brexitről

Brexit

A brit Munkáspárt vezetője szerint a következő miniszterelnöknek népszavazásra kell bocsátania bármiféle olyan megállapodást, amely a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzíti, illetve ilyen elfogadott egyezség hiányában azt is, ha megállapodás nélkül akarja kiléptetni az országot az Európai Unióból.

Jeremy Corbyn a párt árnyékkormányának keddi értekezlete után közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy újabb népszavazás esetén a Munkáspárt a bennmaradás mellett kampányolna a megállapodás nélküli Brexit ellenében, illetve egy olyan megállapodás alternatívájaként, amely nem alkalmas a brit gazdaság és a munkahelyek védelmére.

Corbyn nyilatkozatában szerepel ugyanakkor az is, hogy a Munkáspárt szerint az országnak valójában új parlamenti választásokra és utána munkáspárti kormányra lenne szüksége a konzervatív párti kormány kilenc éve tartó megszorító gazdaságpolitikájának befejezése végett. 

A Labour vezetőjének közleményéből viszont nem derül ki, hogy kormányra kerülés esetén is szerepelne-e a párt programjában az újabb EU-népszavazás.

(MTI)