MTA-ügy: azt kérik Vizi E. Szilvesztertől, hogy ne vállalja el a vezetést

MTA-ügy: azt kérik Vizi E. Szilvesztertől, hogy ne vállalja el a vezetést

Kemény hangvételű közleményben értékelte Dr. Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető–helyettese Vizi E. Szilveszter lehetséges kinevezését az MTA elcsatolt kutatóintézeteit tömörítő, kormányzati befolyással működő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) élére.

Az ellenzéki párt felszólította Vizi E. Szilvesztert, hogy „ha már az elmúlt időszakban hangját nem is hallatta a magyar tudományos élet védelmében”, a felkínált pozíciót ne fogadja el, és „ne asszisztáljon a kormány tudományellenes tragédiájához”.

Dr. Brenner Koloman szerint a kormány választása nem véletlenül esett Vizi E. Szilveszterre, hiszen

„hosszú életpályája alatt már kellőképpen bizonyította, hogy a diktatórikus hatalmak kiszolgálása tekintetében megbízható, és nem válogat a megbízatásokban. 1989 előtt a kommunista pártállam Egészségügyi Minisztériumának osztályvezetőjeként, valamint a Budapest VIII. kerületi MSZMP Végrehajtó Bizottság tagjaként tevékenykedett, tehát a Fidesz értelmiség- és tudásellenes új bolsevikjai régi elvtársat szemeltek ki a kényes feladatra.”

A közlemény úgy fogalmaz, hogy

"ha az MTA szétverése után a fiatal kutatók elhagyják az országot, akkor ez egy szellemi elit nélküli nemzet lesz. Egy szellemi elit nélküli országnak pedig nincs jövője".

Hozzátették: a Jobbik Magyarországért Mozgalom továbbra is szolidaritásáról biztosítja azt a mintegy 5000 kutatót és családjaikat, akiknek jövője és egzisztenciális biztonsága a kormány politikája következtében veszélybe került.

Vizi E. Szilveszter 2002 és 2008 között vezette a Magyar Tudományos Akadémiát.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma viszont azt írta: biztosak abban, hogy sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközi reputációval és jelentős szakmai életúttal rendelkező tudós nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését, hiszen az a tudóstársadalom egyöntetű tiltakozását váltotta ki mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren, így bárki is vállalja a szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené.