London lehet az új Barcelona, Stockholm az új Budapest

Barcelona

A svájci Crowther Lab tanulmánya szerint 2050-re teljesen átalakulhatnak a nagyvárosok klímái, jellemzővé válhat, hogy az északi települések átveszik a déliek melegebb hőmérsékleti átlagát.

  • London 2050-re olyan meleg éghajlatúvá válhat, mint most Barcelona, és kénytelenek lesznek vizet importálni a fenntartáshoz
  • a Budapesten megszokott időjárási viszonyokat Stockholm veheti át - Budapest lehet az új Szkopje
  • míg a déli, melegebb városok még tovább forrósodhatnak, például Madrid olyanná válhat, mint jelenleg Rabat

Arra viszont nem adtak választ, hogy mi lesz a legdélebbi, például sivatagok közelében fekvő településekkel, bár vélhetően elviselhetetlenül magas hőmérséklet várhat rájuk.

A problémát nem csak maga a hőmérséklet-emelkedés jelenti, hanem annak következményei is: szárazságok és áradások váltakozhatnak, amire nincs felkészülve az infrastruktúra, hasonló viharok csaphatnak le, mint tegnap Pescarában:

Brutális jégeső zúdult egy olasz városra | Alfahír

A klímaváltozás következménye nem csak az átlaghőmérséklet szisztematikus emelkedése és a jégsapkák olvadása, hanem az egyre gyakrabban, váratlanul lecsapó brutális viharok. Az áldozat ezúttal Pescara volt, ahol még narancsnyi jégdarabok is érkeztek az égből, a jelentős anyagi kár mellett minimum húsz ember megsérült, sőt, néhány műtétet el kellett halasztani, mert a kórházba jelentős mennyiségű víz tört be.

A talajnedvesség változása statikai problémákat is hozhat magával, míg például a londoni agyagos föld kiszáradása megnövelheti az asztmás megbetegedések számát.

Friederike Otto oxfordi kutató leszögezte, hogy a kutatás inkább jó illusztráció arról, hogy mi történhet, mintsem előrejelzés. A pontos körülményeket lehetetlen megjósolni, ehhez túl sok változó van a képletben. A kutatás vezetője, Tom Crowther is egyetért ezzel, szerinte pont a változások kiszámíthatatlansága miatt kellene azonnal elkezdeni a felkészülést.

(Guardian/444)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss