Lakóházak között terjeng a szennyvíz mérgező gáza Sümegen

Sümegi szennyvíz
Sümeg Városi Televízió

2014 augusztusában adták át Sümegen a Zalagyömörő-Sümeg szennyvízvezetéket, de a helyiek rögtön érezték, hogy bűz árad belőle – ami azóta is tart. Ráadásul nem csak büdös van, hanem a kiáramló kén-hidrogén az egészségre is káros, amikor alkalmanként átlépi az egészségügyi értékhatárt.

A település polgármestere, Végh László nemrég az egyik jobban érintett, Korona nevű utcában tartott sajtótájékoztatót, ahol a városi tévé szerint arról beszélt, hogy az önkormányzat ügyvédi irodán keresztül is felszólítja az 5 éves garanciális határidő lejárta előtt a kivitelező Swietelsky céget, hogy állja a javítások költségeit, majd ha szükséges, a jogi utat is felvállalja az önkormányzat. A csatornát ugyanis lehet, hogy el kell vezetni a mostani a helyéről, de ez százmilliós tétel lenne.

A városvezető szerint a tervek ellenére több átemelő és más eszköz is hiányzik a rendszerből, ezért ezen a szakaszon áll benne a szennyvíz.

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője is foglalkozott a témával, aki pár nappal ezelőtt Pintér Sándor belügyminiszternek címzett parlamenti, írásbeli kérdésében is jelezte a helyiek problémáit.

Mint Facebook-posztjában írta,

„Ismét levélben fordultam az illetékes Miniszterhez, azonban sajnos Fenyvesi (Fenyvesi Zoltán, helyi fideszes országgyűlési képviselő – a szerk.) úr nem támogatta aláírásával a szaghatás megszüntetésére irányuló segítség kérésem. Sajnálattal vettem tudomásul azt is, hogy amikor forrást lehetett volna kérni a 2020-as költségvetésből a választókerület problémáira, akkor Fenyvesi Zoltán nem nyújtott be egyetlen javaslatot sem. Miközben sajnos az én beadványaim sem támogatta. (pl. 84-es út felújítása, belterületi utak és járdák javítása, csapadékvíz-elvezetés…)”

Rig Lajos úgy fogalmazott, szerinte „semmilyen fesztivál, szalagátvágás, disznótor, borkóstoló nem lehet olyan fontos, mint a településen élők egészsége”, és ha Fenyvesi Zoltánnak bármilyen problémája is volt a jobbikos beadvánnyal, a lakosok nevében arra kéri, a legsürgősebben szerezze meg a szükséges forrást, és ne egy lehetséges per – bizonytalan - végkimenetelére bízzák a megoldást, mert minden további elvesztegetett nap egészségügyi kockázatvállalás.