Győzött algéria az Afrika Kupában, ezt Párizsban gyújtogatással és fosztogatással ünnepelték

""
facebook.com/Michael Gerren

1-1-es döntetlen után büntetőkkel győzte le Elefántcsontpartot Algéria futballválogatottja az Egyiptomban zajló Afrika Kupában. Nemcsak otthon és a helyszínen levő algériaiak kezdtek önfeledt ünneplésbe a lefújás után, a Franciaországban élő honfitársaik is úgy döntöttek, hogy ideje méltó módon megünnepelni a nemzeti 11 győzelmét.

Nem jött össze.

Az MTI beszámolója szerint Párizsban mintegy 3 ezer szurkoló a meccs után a Champs-Elysées sugárútra ment ünnepelni, ahol 73 embert őrizetbe vettek, miután rombolásba és fosztogatásba kezdtek: szemetesek gyújtottak fel és mintegy tíz üzlet kirakatát betörték, néhányat kifosztottak. A rendőrök könnygázt is bevetettek a fosztogató csoportok megfékezésére, amelyek kövekkel megdobálták a rendőröket. 

Montpellier-ben egy algériai szurkoló gépkocsijával belerohant egy sétáló családba: a gázolásban egy 42 éves nő életét vesztette, egyéves gyermekét, aki babakocsiban tolt maga előtt, életveszélyes sérülésekkel kórházban ápolják, 17 éves lánya a bokáján könnyebb sérüléseket szenvedett. A gázolót a helyszínen őrizetbe vették a rendőrök. 

Christophe Castaner francia belügyminiszter pénteken "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, szankciókat és rendőri erősítést ígért az Afrika Kupa további mérkőzéseinek idejére a további incidensek elkerülésére. A hatóságok a francia kormány szociális és gazdaságpolitikája ellen november óta tüntető sárgamellényes mozgalom megmozdulásait kísérő incidensekkel állították párhuzamba a történeteket. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss