Az ENSZ szerint nem kellene büntetni a migránsokat hajóval mentő humanitárius szervezeteket

Sea-watch

Az ENSZ felszólította csütörtökön tagországait, hogy ne büntessék azokat a humanitárius szervezeteket, amelyek hajóval mentik a Földközi-tengeren veszélybe került migránsokat - tájékoztatott az MTI.

Antonio Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, és Antonio Vitorino, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója közös közleményében kiemelte, hogy e civilszervezeteknek rendkívül fontos szerepük van.

"Nem szabadna büntetni őket azért, mert életet mentenek a tengeren"

- írták, utalva arra, hogy az olasz kormány Matteo Salvini belügyminiszter kezdeményezésére lezárta kikötőit e civilszervezetek előtt, mert az embercsempészek tettestársainak tekinti őket.

Olaszország kezd besokallni, hogy minden kimentett bevándorlót hozzájuk szállítanak | Alfahír

Menekülttábornak nézik egész Olaszországot a Líbia partjainál bevándorlókat kimentő, civil szervezetek égisze alatt tevékenykedő hajók. Matteo Salvini olasz belügyminiszter hiába figyelmeztette őket ismételten, hogy nem köthetnek ki, a bevándorlók mentésére specializálódott szervezetek szembeszállnak az olasz kormánnyal és hatóságokkal.

Grandi és Vitorino azt is követeli, hogy semelyik ország hatóságai ne küldjék vissza Líbiába azokat a teherhajókat, amelyek migránsokat mentenek ki a tengerből, kötelezve őket arra, hogy tegyék partra ezeket az embereket az észak-afrikai országban.

"A líbiai hatóságoknak megadott minden segítség és a rájuk ruházott minden felelősség legyen alárendelve annak a feltételnek, hogy e hatóságok senkit nem tartóztatnak le önkényesen, és hogy tiszteletben tartják emberi jogaikat."

Az ENSZ-tisztségviselők szerint a nemzetközi közösségnek gondoskodnia kellene arról, hogy ne forduljon elő többé olyan tragédia, mint amely július elején történt a tádzsúrai internálótáborban Líbiában, ahol egy légitámadásban meghalt több mint 53 migráns, 130 pedig megsebesült. Az ENSZ szerint az internálótábort most szerdán bezárták, és 400 lakóját, akik túlélték a légitámadást, átszállították egy másik, túlzsúfolt táborba. A legveszélyeztetettebbeket elszállítják Líbiából.

"Követeljük, hogy ezt a mintegy 5600 menekültet, illetve migránst, aki jelenleg más líbiai táborokban van, szállítsák át más országba, ha akarnak, hadd térjenek vissza hazájukba" - írták az ENSZ-tisztségviselők.

Jelenleg mintegy 50 ezer regisztrált menekült és 800 ezer migráns él Líbiában az ENSZ szerint. A világszervezet azt kéri a nemzetközi közösségtől, hogy biztosítson nekik további segélyeket életkörülményeik javítása érdekében, és védelmet az embercsempészekkel szemben.

Hajó, ha nem jó | Alfahír

A lehető leghatározottabban le kell szögezni: Carola Rackete nem egy életmentő hős, hanem egy törvényeket és szabályokat áthágó embercsempész. A 31 éves német nő azzal került be a köztudatba, hogy a német Sea-Watch alapítvány hajójának, a holland felségjelzésű Sea-Watch 3-nak a kapitánya, és az Észak-Afrikából lélekvesztőkkel öngyilkos útra vállalkozó illegális bevándorlókat pakolja fel, majd kérdés nélkül szállítja őket Olaszországba.