Egyre több kórházról derül ki, hogy nem működik a klíma a műtőben

""
Illusztráció

Nemcsak Budapest több kórházában, de több vidéki intézmény műtőjében is 30 fok feletti hőmérsékletben végzik az operációkat – írja a Magyar Hang. Ajkán is bevetették a fertőzésveszély miatt egyébként nem engedélyezett split klímákat, míg a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján június közepén összeomlott a rendszer.

A lap egyik pécsi olvasója jelezte, hogy klímagondok miatt gyermeke műtétje legalább másfél hónapot csúszik a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában. A szülőnek a gyermekklinika dolgozói arról panaszkodtak, évek óta bajok vannak a műtők klimatizálásával, levegőcseréjével és ezt bár ezt számos alkalommal jelezték az intézmény vezetése felé az elmúlt években, semmi nem történt.

Olyan súlyos volt a helyzet, hogy csak életmentő műtéteket hajtottak végre és azokat is csak úgy, hogy közben, vizes, jeges ruhával hűtötték a gyerekeket, miközben az orvosokról törölni kellett verejtéket.

A PTE igyekezett kisebbíteni a hiba jelentőségét, a lapnak azt írták:

„A gyermekklinika sebészeti műtőjében egy hónappal ezelőtt, június 12-én, rövid időre meghibásodott a légkezelő berendezés, amit még aznap délutánra sikerült a szakembereknek megjavítania, így egyetlen sürgős műtétet sem kellett elhalasztani. Fontos hangsúlyozni, hogy sürgős műtétet egyébként sem halaszt el semmilyen esetben a klinika, legfeljebb másik épület műtőjébe irányít át.”

Az viszont egyáltalán nem derült ki a válaszból, hogy összesen hány műtőt és hány őrzőt érint a klímaprobléma a PTE intézményeiben, mi vezetett a helyzet kialakulásához, jelezték-e a problémát a fenntartónak, és ha igen, milyen választ kaptak, hány műtőben használnak mobilklímát. 

A lap szerint az ajkai Magyar Imre Kórházban is hasonló problémák vannak. Az intézményben – amely tavaly az ápolók tömeges felmondása miatt került a híradásokba – évek óta nem működik a központi klíma, a műtőkben 30 fok feletti a hőmérséklet. A műtő levegőjének szűrésére szolgáló berendezések működnek, ezért split klímákkal próbálják hűteni a levegőt. A dolgozók éveken át jelezték a problémát az intézmény vezetésének, de sokáig nem történt semmi.

A Magyar Hang hiába kereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot az ügyben, a szervezet nem válaszolt. A lap úgy tudja, a legmagasabb szinten döntöttek a klímagondokkal kapcsolatos hírzárlatról.
sss
2019. október 18. | 20:14
impeach
sss
2019. október 18. | 16:57
Orosháza
sss
2019. október 18. | 20:14
impeach
sss
2019. október 18. | 16:57
Orosháza
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss