Ötmilliárdos bírságot kaphat a Facebook

Ötmilliárdos bírságot kaphat a Facebook

Több tízmillió felhasználó adatait adták ki a Trump-kampánynak dolgozó cégnek.

Több tízmillió felhasználó adatait adták ki a Trump-kampánynak dolgozó cégnek.

Átszámítva mintegy 1.445 milliárd forintnak megfelelő összeget fizethet a Facebook az adatlopások miatt, de ebbe sem fog beleremegni a cég - írja a 444.hu.

Amerikai lapértesülések szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt szabta ki a bírságot.

Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat techvállalatra kiszabott.

A bizottság tagjai 3:2 arányban hozták meg a döntést. A republikánus tagok valamennyien támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést. Ez azért is érdekes, mert a bírság egyik fő oka pont a 2016-os republikánus elnökválasztási kampánynak végzett munka.

A vizsgálat megállapította, hogy a Facebook menedzsmentje megsértette azt a megállapodást, amelyet 2012-ben kötött az FTC-vel, és amelyben a közösségi médium garantálta a korábbinál gondosabb és hatékonyabb adatvédelmet. A vizsgálat során több olyan adatkezelési hiányosságra is fény derült, amely nem szerepel a megállapodásban. 

A BBC kommentárja szerint a Facebook felkészült erre a bírságra, áprilisban jelezte a befektetőknek, hogy a pénz nagy részét előre félretette. Azt nem tudni, hogy rákényszerítik-e az óriáscéget például a szorosabb felügyelet elfogadására, vagy hogy lesznek-e személyes következményei az ügynek Mark Zuckerbergre nézve. De önmagában ez a pénzbüntetés, ami a Facebook éves profitjának negyede, nem fogja megrengetni a vállalatot.

(Grafika: Pawel Kuczynski)