Elvitték az Érden kisiklott mozdonyt, a felsővezetéket is helyreállították

Elvitték az Érden kisiklott mozdonyt, a felsővezetéket is helyreállították

A tervezettnél korábban, vasárnap 10 óra helyett már szombaton éjfél előtt befejezték az érdi vasútállomásnál kisiklott mozdony műszaki mentését és a beemelés, daruzás miatt elbontott felsővezeték helyreállítását. Ennek köszönhetően ma hajnaltól ismét teljes útvonalon közlekednek a vonatok a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon. Már nem kell pótlóbuszokra átszállni Kelenföld és Százhalombatta között – tájékoztatott a MÁV.

Az állami vasúttársaság közleménye szerint pénteken 22 órakor 30-40 vasúti szakember közreműködésével kezdték meg annak a mozdonynak a visszaemelését és elszállítását, amely hétfőn délután Érden engedély nélkül elindult, a csonkavágány végén az ütközőbakot kiütötte, majd kisiklott. Az érdi Velencei út közelében lévő töltés szélén állt meg. A 126 tonnás mozdony a vonatközlekedésben a hét folyamán nem okozott gondot, azonban a visszaemelés és elszállítás idejére le kell állítani a vonatforgalmat, valamint a közúti közlekedést is a Velencei úti híd érintett szakaszán. Kelenföld és Százhalombatta között pótlóbuszok szállították az utasokat a műszaki mentés végéig – írják.

Szombaton reggel 6 óráig tartott a felsővezeték-hálózat visszabontása, ezt követően állították fel a darut. Ennek segítségével délelőttre már annyira sikerült visszavontatni a mozdonyt a csonkavágányra, hogy negyed tizenegytől feloldhatták az útzárat Érden, a Velencei úti vasúti felüljárónál.

A mozdonyt tegnap délután sikerült visszaemelni a sínekre. Ezt követően elbontották a darut és még késő este megkezdődhetett a biztosítóberendezés kábeleinek helyreállítása, valamint a felsővezeték visszaépítése, amely mintegy 6 órát vett igénybe.

Megkezdték a kisiklott mozdony elszállítását | Alfahír

A szakemberek előkészítették az elszállítását annak a mozdonynak, mely öt napja engedély nélkül indult el az érdi Nagyállomás első vágányáról, majd áttörte az ütközőbakot és hat tengellyel kisiklott. Mindössze másfél méteren múlt, hogy a mozdony nem zuhant rá a Velencei útra.