Sokkot kapott a Viking kapitánya?

Újabb tanúvallomásokat rögzítettek a május 29-i budapesti hajókatasztrófa ügyében, a kormánypárti Magyar Nemzet szerint erősödik a gyanú, hogy az ukrán hajóskapitány sokkot kapott, amikor realizálta, hogy emberek halnak meg. A lap szerint az eddig megismert bizonyítékok alapján szabálytalan módon próbált előzni a Viking.

Jurij C. két szabályt is megszeghetett:

  • az előzni szándékozó hajó vezetőjének rádiókapcsolatba kellett volna lépnie a Hableány kapitányával - ez nem történt meg
  • az ütközés hídnyílásban történt, pedig oda tilos egynél több vízi járműnek behajóznia egyszerre

A Viking Sigyn román másodkapitányát Jurij C. ébresztette fel a belső telefonon, a másodkapitány vallomása szerint felrohant a kormányállásba és sokkos állapotban találta felettesét.

A hajósoknak rendelkezésére áll egy vészhelyzeti rádiócsatorna, de az akkor szolgálatban lévő diszpécser szerint a balesetről nem azonnal értesült, csak percekkel később jelentkezett a Viking kapitánya, ráadásul nem is a vészhelyzeti sávon, hanem a sima hajó és part közti kommunikációs vonalon.

A diszpécser nem értette, hogy miről beszélt a kapitány, mert az egyszerre hadart oroszul, németül és angolul, majd visszakérdezésre azt mondta, hogy 

havária.