Egy dél-ausztrál sziget pingvinjei az emberi tudatlanság miatt halhatnak ki

pingvin

Kihalás fenyegeti egy apró ausztráliai sziget pingvinpopulációját az emberi tevékenységek miatt, ezért a szakértők azt sürgetik, hogy a helyi illetékesek zárják le a szigetet éjszakára a látogatók előtt.

A Dél-Ausztrália állambeli Adelaide-től 80 kilométerre délre fekvő Granite Island pingvinpopulációja 2000-ben kezdett csökkeni, majd a kihalás szélére sodródott. 2012 és 2018 között azonban sikerült elérni, hogy számuk megduplázódjon, így ma 44 példány él a szigeten.

Az adelaide-i Flinders Egyetem ökológusa, Diane Colombelli-Negrel szerint azonban hiába emelkedett a pingvinek száma, a szigeten zajló emberi tevékenységek miatt továbbra is kihalás fenyegeti az állatokat.

A szakember szerint tavaly 25 százalékkal nőtt a pingvinekre ártalmas, tudatlanságból fakadó emberi tevékenységek aránya:

az emberek eltapossák a madarak fészkelőhelyeit és bevilágítanak az állatok által használt odúkba. 

"Emiatt a madarak elhagyják a fészkeiket, hátra hagyva a fiókáikat is" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy "sok ember azt hiszi, hogy a pingvinek teljesen eltűntek a szigetről, mások pedig talán nincsenek tisztában azzal, hogy nem szabadna megzavarniuk a madarakat". 

A természetvédelmi övezetként működő és népszerű turistacélpontnak számító Granite Island a hét minden napján nyitva áll a látogatók előtt, akik egy 600 méter hosszú töltésúton tudják megközelíteni a szigetet Victor Harbor városából a nap 24 órájában.

Colombelli-Negrel azonban felszólította a dél-ausztráliai kormányt és Victor Harbor városi tanácsát, hogy éjszakára ne engedélyezze a belépést a szigetre a pingvinek tél végétől kora nyárig tartó fészkelő időszakában.(MTI)