Von der Leyen akkor is lemond miniszteri tisztségéről, ha nem lesz belőle bizottsági elnök

Az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt Ursula von der Leyen hétfőn bejelentette, hogy szerdán távozik a német védelmi miniszteri posztról, függetlenül a keddi szavazás kimenetelétől.

"Kedden bizalmat fogok kérni az Európai Parlamenttől. Függetlenül az eredménytől, le fogok mondani védelmi miniszteri tisztségemről, hogy minden erőmmel Európát szolgálhassam"

- írta Ursula von der Leyen a Twitteren.

Ursula von der Leyen elnökké választásához az Európai Parlament tagjainak abszolút többségének, jelenleg 374 képviselőnek a támogatása szükséges.

A tárca alá tartozó katonákkal és civil munkatársakkal úgynevezett napiparancsban tudatta döntését a miniszter. A német védelmi tárca honlapján közzétett dokumentumban Ursula von der Leyen azt írja, hogy Angela Merkel kancellárt is tájékoztatta, aki meg fogja tenni a szükséges lépéseket a megfelelő átmenet érdekében, a haderő és Németország biztonságának szem előtt tartásával.

"Nagyon hálás vagyok, és mélyen megtisztelve érzem magam, hogy több mint öt és fél éven át viselhettem a felelősséget a Bundeswehrért. A haderő katonái és a hadsereg civil munkatársai felbecsülhetetlen szolgálatot teljesítenek hazánknak"

- írja a leköszönő miniszter, aki méltatja a katonaság teljesítményét, rámutatva, hogy két évtized után a Bundeswehr ismét növekszik és fejlődik, és olyan fontos reformokat sikerült elindítani, melyek felkészítik a német haderőt a legújabb biztonsági kihívásokra.

Von der Leyen kiemeli, hogy a védelmi tárca jelentette számára a legnagyobb politikai kihívást; felelősséggel tartozott a Bundeswehr harckészültségéért, a katonákért és a civilekért is. Hangsúlyozta, hogy Németország megbízható partner a NATO, az EU és az ENSZ misszióiban is.

"Tudjuk: Németország csak akkor van biztonságban, ha Európa erős"

Ursula von der Leyen 2005 óta tagja Angela Merkel kormányának, a védelmi tárca vezetése előtt a családügyi, majd a munkaügyi minisztérium vezetését bízta rá a kancellár.