Az Alkotmánybíróság szerint sem volt gond a lakás-takarékpénztárak bezúzásával

Az Alkotmánybíróság szerint sem volt gond a lakás-takarékpénztárak bezúzásával

A hvg.hu írta meg, hogy az Alkotmánybíróság visszadobta 51 ellenzéki képviselő panaszát a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának 2018 októberi megvonása miatt. Amiatt éltek kifogással, hogy az állampárt és csatolt részei (vö.: Áder János) egy nap alatt keresztül verték a törvényhozáson a fideszes Bánki Erikhez köthető javaslatot. 

A kivételes eljárások menetéről ebben a cikkünkben olvashat:

5 legendás pillanat, amikor a Fidesz gyorsabb volt a magyar demokráciánál | Alfahír

Már több cikkben is foglalkoztunk a lakástakarékok (ltp) kinyírásának társadalmi és piaci hatásaival, azonban a döntés körülményeiről talán kevesebb szó esett. A fideszes Bánki Erik javaslatának benyújtása és annak zárószavazása között ugyanis mindössze 32 óra 15 perc telt el.

Az Alkotmánybíróság többsége szerint azonban ez a kifogás nem alkotmányjogi, hanem politikai természetű, amibe az Ab nem szólhat bele. A kivételes eljárást a házszabálynak megfelelően alkalmazták, a képviselőknek joguk van önálló indítványokat beterjeszteni, a köztársasági elnök pedig nem köteles kivárni az öt napot az aláírással, mert az csak a maximális határidő. A felkészülésről az az Ab véleménye, hogy mivel csak a hatályba lépés után kötött szerződések nem kapnak állami támogatást, a polgároknak pusztán azt kellett eldönteniük, hogy enélkül is kötnek-e lakástakarék-szerződést - írta a portál.