Az elvándorlást fékezhetné meg a fiatalok SZJA-mentessége?

.

A múlt héten a lengyel alsóház megszavazta a 26 éven aluli fiatalok SZJA-mentességét. Az új rendelet mintegy 2 millió fiatalt érint. Az ország számára azért volt rendkívül fontos az új kedvezmény, mert az elmúlt 6 évben, közel másfél millió ember vándorolt ki Nyugat-Európába.

Az elmúlt 10 év egyik legsúlyosabb társadalmi problémája az elvándorlás. Magyarországon közel 700 ezer ember hagyta el az országot 2009 óta. A kormány először a Gyere Haza Fiatal elnevezésű programot hirdette meg, amelyet aztán nem sokkal később a kormányzat le is fújt sikertelensége miatt. Utána a Fidesz a CSOK bevezetésében reménykedett, hogy talán azzal megállítható lesz a kivándorlás, de ismételten kudarcot vallott a próbálkozás. Újabban pedig a családvédelmi akcióterv és a CSOK kiterjesztésével szeretnék itthon maradásra ösztönözni a fiatalokat.

A májusban közzétett Aktív Fiatalok nevű kutatás szerint a magyar fiatalok kétharmada gondolkozik azon, hogy hosszú távon, külföldön éljen. A tanulmány szerint a fiatalok többsége a jobb életkörülmények és a karrierépítés lehetősége miatt távozik Magyarországról.

.
Grafika: Aktív Fiatalok 2019

Az SZJA-mentesség lehetne egy újabb lehetőség arra, hogy a fiatalokat az itthon maradásra ösztönözzék. Lengyelországban ezt most úgy teszik lehetővé, hogy a munkaviszony, illetve a megbízási szerződés alapján kifizetett jövedelem utáni, jelenleg 18 százalékos adó befizetése alól a 26 év alattiak a 85,5 ezer zlotyt (mintegy 6,5 millió forint) meg nem haladó évi kereset esetében mentesülnek. A küszöböt meghaladó jövedelem az általánosan érvényes adószabályok alá esik majd.

Becslések szerint az új szabályok évi 2,45 milliárd zloty (186 milliárd forint) bevételkiesést jelentenek a lengyel államháztartásnak.

Magyarországon ennek a negyede lenne, kb. 46,5 milliárd forintnyi kiesést hozna csupán a költségvetésben.

Összehasonlításképpen: a jövő évi költségvetésben a kormány, 110 milliárd forintot különített el rendkívüli kormányzati intézkedésekre, így ebből az összegből is könnyedén fedezhető lenne a kezdeményezés.

Z. Kárpát Dániel szerint a 26 éven aluliak SZJA-mentessége, kedvezőbb helyzetbe hozhatná azokat a fiatalokat, akik az alacsony munkabér és a magas lakhatási költség következtében inkább a külföldre vándorlás mellett döntenek.

„Ennek lehetne egy fontos rendszere az SZJA-mentesség, amely jelentős terhet venne le a pályakezdés előtt álló fiatalokról.”

A Jobbik politikusa szerint erre a fedezetet a pártja által korábban javasolt idegenrendészeti adóból lehetne megteremteni. Javaslatuk alapján minden multinacionális cég adózna, amely szervezetten hozz külföldről munkaerőt. Az ebből keletkező bevétel fedezné a fiatalok SZJA-mentességet.

„De ez ettől függetlenül is bevezethető lenne, ugyanis a magyar jövő nem lehet pénz kérdése. Nincs annál fontosabb érdek, mint az, hogy a magyar fiatalok jövőbeni gyermekei is itt szülessenek meg”

– tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

A politikus kiemelte, hogy az ősszel a parlament elé fogja vinni a javaslatot.

Gyere haza fiatal! De minek? | Alfahír

Magyarországon az elmúlt 10 év egyik legnagyobb társadalmi problémája az elvándorlás lett. 2010 óta több mint 600 ezer magyar fiatal hagyta el az országot. Mindeközben minden 6. magyar gyermek már külföldön születik. Ha nem változik a helyzet rövidesen, akkor hazánk a demográfiai összeomlás szélére kerülhet.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. december 11. | 16:51
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
1
sss
2019. december 11. | 11:43
Az Országgyűlés döntése értelmében mostantól a Jobbik alelnöke vezeti az egyik legfontosabb bizottságot.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
Az Országgyűlés döntése értelmében mostantól a Jobbik alelnöke vezeti az egyik legfontosabb bizottságot.

Egy olasz, mások által művésznek mondott furfangos furkó a művészet jegyében egy banánt ragasztott egy falra, amit egy másik, mások által művésznek mondott úr leszedett és megevett, magától értődő módon: a művészet jegyében.

Természetesen egyik sem számít művészetnek, műalkotásnak, csak egy banánnak és evésnek.

Amivel ugyanakkor jó kis üzletet lehet csinálni: a művészetnek hívott banánnal a kitaláló eddig csaknem 400 ezer dollárt keresett, vagyis vannak olyan idióták a világban, akik értik a "globális kereskedelem szimbólumának" szánt banánt.

Aki kíváncsi az érdemtelen emberek nevére és érdemtelen tettükre, ide kattintson.