Világkiállítás: sürgősségre hivatkozva zárt közbeszerzésen döntöttek a több százmilliós munkákról

""
A dubaji expo egy részének látványterve

675 millió forintból tervezik meg a 2020-as Dubaji Világkiállítás magyar pavilonjának látogatóterét. A létesítmény dizájnjára, audiovizuális eszközeire és az ezekhez kapcsolódó projektmenedzseri tevékenységre 4 részes, hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzésen választották ki a győztes cégeket. A nyílt eljárás mellőzését "előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősséggel" indokolták.

A legnagyobb, 300 millió forintos részt a Designland Creative Community Kft. nyerte el. A pénzért cserébe a kiállítás installációs és audiovizuális rendszereinek tervezését, művezetését, valamint a kiviteli tervek elkészítését kell elvégezniük. 

Az 1881 négyzetméteresre tervezett pavilon kivitelezésével kapcsolatos projektmenedzseri feladatokat 200 millió forintért végezheti a Nego Asset Management Kft. A beruházás-lebonyolító feladata az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent kiírás alapján az építési beruházás műszaki megvalósításának koordinálása.
 
A 2020-as Dubaji Világkiállításra csaknem 21 milliárd forint fordítható a kormányhatározatok alapján. A bemutatót a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. koordinálja. A pénz több mint felének már van helye: a magyar pavilon megépítéséért a kormányközeli WHB-ÉPKAR Építőipari Kft. nettó 10,6 milliárd forintot tehet zsebre.

Takács Ferenc, a kiállítás kormánybiztosa 2 millió látogatót vár a magyar pavilonba, amelynek fő mondanivalója az lesz, hogyan lehet ötvözni az innovációkat, a kutatásokat és az új ötleteket a hagyományokkal.

Lapunk még márciusban szúrta ki, hogy a Fidesz villámgyorsan keresztülvert a parlamenten egy olyan törvényt, ami lényegében kiveszi a hagyományos közbeszerzési eljárások alól a 2020-as Dubaji Világkiállítás mellett a 2019-es World Urban Games játékok, valamint a 2022. évi magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságot. Ezalapján az ajánlatkérő minden esetben jogosult a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 14. | 09:54
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.