Véget érhet az EU-Egyesült Államok közti vámháború

""

Kész nullára csökkenteni az Európai Unió az Egyesült Államokból importált autók vámját a német gazdasági és energetikai miniszter szerint. Peter Altmaier a Welt am Sonntagnak beszélt arról, hogy a döntéssel megoldódna a két fél közötti vita.

A német politikus szerint több fontos ipari termék importvámját is nullára csökkentheti az EU, és ezzel az intézkedéssel például értelmét veszítené az a washingtoni érvelés, hogy a járművek amerikai importvámja alacsonyabb az európainál.

Az Egyesült Államok jelenleg 2,5 százalékos behozatali vámmal terheli az EU-ból származó autókat, miközben az Európai Unió az Egyesült Államokból érkező kisebb autókat 10, a pickup járműveket 25 százalékos vámmal sújtja. A vámháborút Donald Trump indította 2018-ban, amikor az amerikai ipar védelmére hivatkozva 25 százalékos vámot vetett ki az importált acélra és 10 százalékosat az alumíniumra. Ezt követték az európai intézkedések.

Kína is enyhítene

A kínai-amerikai vámháborúban is enyhülés jöhet a legutóbbi kínai gesztus alapján. Kínai vállalatok ugyanis amerikai agrártermékekre kértek vámmentességet az ázsiai ország hatóságainál. A kínai állami hírügynökség kiemelte: a lépés Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök múlt havi oszakai találkozójának eredménye. Trump akkor beleegyezett abba, hogy felfüggessze a fennmaradó 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre tervezett pótvám kivetését annak érdekben, hogy a kereskedelmi tárgyalások folytatódhassanak.

""
Kína jelentős mennyiségben vásárolt cirokot az Egyesült Államoktól a múlt héten, a zömében szeszes italok előállítására használt terményre Peking korábban 25 százalékos pótvámot vezetett be
Pixabay

Az amerikai elnök emellett a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalattal szembeni szankciók enyhítését is kilátásba helyezte. Kína cserébe amerikai mezőgazdasági termékek nagyobb mennyiségű beszerzését ajánlotta fel. 
    
Megfigyelők azt remélik, hogy a két fél kölcsönös gesztusai elősegíthetik az újabb személyes egyeztetést a két nagyhatalom képviselői között. Az amerikai és kínai tárgyalófelek csütörtökön immár másodjára tartottak telefonos megbeszélést a két elnök között Oszakában létrejött egyezség alkalmazásáról, az újabb személyes találkozó lehetősége azonban egyelőre nem merült fel. 
 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss