Gyújtogatás okozhatta a portugál erdőtüzeket, elfogták a feltételezett elkövetőt

Egy 55 éves férfit vett őrizetbe a portugál rendőrség az ország középső részén tomboló erdőtüzekkel kapcsolatban. A rendőrségi közlemény szerint a gyanúsított épp tüzet rakott egy fenyőerdőben, csak a tűzoltók gyors közbelépése miatt nem lett még nagyobb az erdőtűz.

Röviddel a közlemény megjelenése előtt a portugál belügyminiszter azt közölte, hogy a hatóságok nyomozást indítottak, mert furcsának találták, hogy egyszerre több helyen, ugyanabban a térségben és nagyjából egy időben, helyi idő szerint szombaton 14.30 és 15.30 között lobbant lángra az erdő.
 
A három tűzgócból kettőt sikerült megfékezni. Az oltásában 1275 több tűzoltó, 381 tűzoltóautó és tizennégy helikopter vesz részt. Nehezíti a dolgukat az erős szél és a harmincöt fokos meleg. A katonák lánctalpas járműveikkel tisztítják meg az utakat a tűzoltókocsik előtt, és mobilkonyhákat létesítettek, hogy ellássák élelemmel a bajba jutottakat.

Az erdőtűzben összesen 12 civil és nyolc tűzoltó sérült meg, egyikük állapota válságos, őt súlyos égési sérülésekkel szállították helikopterrel egy lisszaboni kórházba.