LMP: a települések is hirdessenek klímavészhelyzetet!

LMP: a települések is hirdessenek klímavészhelyzetet!

Az LMP Budapesten, a kerületekben, a vidéki városokban és a falvakban is kezdeményezi, hogy a polgármesterek hirdessenek klímavészhelyzetet - mondta keddi sajtótájékoztatóján a párt országos elnökségének titkára. 

Kanász-Nagy Máté szükségesnek ítélte, hogy a klímavészhelyzet kihirdetése után a települések cselekvési tervet készítsenek, amely a helyi teendőket tartalmazná a felmelegedés megállítása érdekében, valamint a végrehajtásuk forrását és felelőseit. 

A politikus a feladatok között faültetésről, a zöld felületek növeléséről, energetikai beruházásokról, épületkorszerűsítésekről beszélt, valamint a helyi közösségi közlekedés fejlesztéséről, az autóforgalom visszaszorításáról. Ennél azonban egyszerűbb teendőket is említett, például az ivókutak számának növelését és több párakapu kihelyezését. 

Kanász-Nagy Máté kijelentette, hogy a felmelegedés megállításában megvan az országok és az emberek felelőssége is, de a települések, az önkormányzatok is tehetnek érte.

"A 24. órában vagyunk, ha szeretnék még tenni a káros folyamatok ellen. " 

- tette hozzá az LMP képviselője.

A politikus kérdésre elmondta, hogy pártja nem ért egyet azzal, hogy az Európai Parlamentben a magyar ellenzéki pártok, a szokásjogot felrúgva, akadályozzák a fideszes tagok bizottsági pozícióinak megszavazását, azzal, hogy zárt ajtók mögött, pártpolitikai érdekek mentén döntenek pozíciókról. Kijelentette ugyanakkor: már a bizottsági elnök megválasztása sem demokratikus folyamat volt, ismét visszatértünk oda, hogy van néhány csúcsvezető, aki a passzátszelet fújja, és aki zárt ajtók mögött leosztja ezeket a pozíciókat.