A kormány visszautasítja, hogy a jogállamisághoz kössék az EU-s pénzeket

A kormány visszautasítja, hogy a jogállamisághoz kössék az EU-s pénzeket

A magyar kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz kötődő uniós finanszírozást - mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjúban az igazságügyi miniszter.

Varga Judit szerint Budapest ellen fog állni az Európai Bizottság minden olyan törekvésének, hogy az EU fejlesztési támogatásait azon jogállami elvek betartatásához kössék, amelyet Brüsszel szerint a "nacionalista" magyar hatóságok megsértenek.

A politikus úgy nyilatkozott: az Európai Unió rendelkezik már azokkal az eszközökkel, amelyek révén biztosítható a jogállamiság és az EU-s támogatások elosztása.

"Nem kell újra feltalálnunk a kereket"

- fogalmazott a miniszter.

Arra figyelmeztetett, hogy a készülő 2021-27-es költségvetés egyik, "politikai célokból bevett különleges előírása túl tágan és homályosan határozza meg a jogállami elvekkel kapcsolatos általános hiányosságokat".

Az a célom, hogy ez a javaslat végleg kikerüljön a tervezetböl, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az uniós költségvetés elfogadása kapcsán létezik egy bizonyos csomag elv; azaz semmiben nem állapodunk meg, amíg mindenben meg nem állapodtunk. Ez a vörös vonal"

- mondta az interjúban a politikus.

Varga Judit tagadta, hogy Magyarország megszegné a jogállamiság elveit.

Szerinte a leköszönő bizottságnak az a javaslata, hogy olyan rendszeres jogállami ellenőrzéseket folytassanak, mint amilyenek már léteznek a tagországok vonatkozásában, "teljesen ellentmond az uniós szerződéseknek.

"Magyarországon be akartuk vezetni a közigazgatási bíróságokat, de félretettük, amíg a viták le nem zárulnak. Erre a kérdésre később térünk vissza"

- mondta az igazságügyi miniszter.