"A külföldi szennyvíziszapnak nincs politikai hovatartozása"

"A külföldi szennyvíziszapnak nincs politikai hovatartozása"

Mint arról korábban többször beszámoltunk, kiderült, hogy Horvátország felének, valamint egész Szlovéniának az éves szennyvíziszapja magyar feldolgozókban köt ki. A sajtóhírek után a Jobbik képviselői utánajártak az esetnek és a Parlamentben szólították fel a kormányt: ne hagyja szó nélkül, hogy hazánk más országok ürülékének lerakóhelyévé váljék.

A figyelmeztetés meglepő módon a kormánypártnál is értő fülekre talált és a múltheti kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter végül bejelentette, hogy a Kormány megálljt fog parancsolni a külföldről érkező szennyvíziszapnak.

„Örülünk annak, hogy a kormánypártok is felfigyeltek a problémára, igaz, ehhez több évre és a Jobbik országgyűlési képviselőinek figyelemfelhívó megmozdulásaira volt szükségük”

-írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az ellenzéki párt országgyűlési képviselője Nunkovics Tibor.

A politikus sajnálatosnak, vagy leginkább szánalmasnak tarja, hogy a kormánypártok politikai sárdobálásra használják a külföldi fekália témát, ahelyett, hogy elismernék saját felelősségüket, hiszen „hatósági engedély nélkül nem hozhatnák be az import mocskot.” A Jobbik, a korábbi és jelenlegi kormánypártok harcán túltekintve valóban szeretné megoldani a helyzetet, amely veszélyt jelenthet a környezetre, az állatvilágra és az emberekre is.

„Az ügyet azonban csak félig sikerült kezelnie a kormánynak, hiszen a hazai szennyvíziszapot továbbra is felhasználhatják egy kétséges eljárással, amelyet más országokban már betiltottak.”

Nunkovics ezalatt arra a komposztálási eljárásra utal, amivel feltételezhetően nem szűrhetőek ki megfelelő mértékben a legveszélyesebb vegyületek, mint például a mikroműanyagok, a hormontartalmú gyógyszerek maradékai, vagy éppen a higany és egyéb nehézfém-származékok.

A Jobbiknak ezért továbbra is az az álláspontja, hogy szükséges az egész rendszer felülvizsgálata, szakemberek széles körű bevonása, és egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, amelyről már megkezdték az egyeztetéseket.

Egy vödör szennyvíziszappal emlékeztették Orbán Viktort: Magyarország nem hulladéklerakó

Két Natura 2000-es terület között húzódik meg az az egykori agyagbánya, amelyről nemrég kiderült, hogy ide szállítanak több tízezer tonnányi külföldi szennyvíziszapot. A horvát termelés több mint a fele érkezett ide 2018-ban, de nemcsak onnan, hanem Szlovéniából, Szerbiából és még Olaszországból is több ezer tonna bűzös masszát raktak le a Székesfehérvár határától egyébként pár perc autóútra levő területen.