Kamuzott a kormány: nemcsak önként utaztak Budapestre helyettesíteni a kormányhivatalnokok

Kamuzott a kormány: nemcsak önként utaztak Budapestre helyettesíteni a kormányhivatalnokok

Központi utasításra is érkeztek Budapestre vidéki kormányhivatalnokok, nem igaz, hogy csak önkéntesekkel próbálják enyhíteni az ügyintézést ellehetetlenítő létszámhiányt a fővárosban - írja a hvg.hu. 

A kormányhivatalnokok közül többen is arról beszéltek az oldalnak, a Miniszterelnökség által hangoztatott önkéntesség abban merült ki, hogy kiválaszthatták, melyik héten tudnak indulni a fővárosi munkavégzésre.

Egyikük először azt hitte, viccelnek azzal, hogy átvezényléssel oldanák meg a fővárosi gondokat, csak akkor vált számára világossá, hogy nem így van, amikor a főnöke közölte vele, hogy "menni kell és kész".

Azonban az óriási káoszon a kormány még az átvezényléssel sem tudott úrrá lenni. Az oldalnak név nélkül nyilatkozó hivatalnokok szerint volt kormányablak, ahol a múlt héten többen mondtak fel, mint ahányan vidékről érkeztek.

Azt egyik érintett sem tudta megmondani, hogy mennyi pluszpénzt kapnak az "önkéntes" kisegítésért, a több száz kilométeres utazásért és a család hiányáért cserébe. Az biztos: a két hete felvezényelt hivatalnokok az elszállásolás elképesztő körülményeiről számoltak be.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter júniusban elismerte, hogy  hatszáz tisztviselő hiányzik a fővárosi kormányhivatalokból, a helyzet rendezésére azonban jövő januárig kell várni. A problémáról viszont már áprilisban lehetett tudni, amikor a köztisztviselőkre vonatkozó jogszabályváltozás miatt több ezren mondtak fel. A törvény megnövelt munkaidőt, béremelés helyett bércsökkenést, csökkenő szabadságot eredményezett a hivatalnokoknál.