Ugyanúgy megmérgezték az orosz ellenzék vezetőjét, mint Juscsenkót 2004-ben?

Alekszej Navalnij

Kórházba kellett szállítani Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a moszkvai börtönből, mert heves allergiás rohama támadt. Egy orvos szerint elképzelhető, hogy megmérgezték valamilyen vegyi anyaggal, mindenesetre Navalnij környezetéből többen is furcsállják az esetet - írja az MTI.

Az ellenzékit múlt szerdán őrizetbe vették, bíróság elé állították, és elzárásra ítélték azzal a váddal, hogy nem engedélyezett tüntetést hirdetett az elmúlt szombatra.

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője azt mondta vasárnap hírügynökségeknek, hogy a politikusnak "csúnyán feldagadt az arca, és bőrpír jelentkezett nála".

A szóban forgó kórház egyik orvosa elmondta, hogy bőrkiütést diagnosztizáltak a fogva tartottnál, de már jobban van, mint amikor beszállították. 

Navalnij egyik régi orvos ismerőse, Anasztaszija Vasziljeva azonban, aki rövid ideig beszélhetett vele egy zárt ajtón keresztül, és láthatta az ajtó résén át, azt írta a Facebook-oldalára:

"Nem zárhatjuk ki, hogy valaki valamilyen vegyi anyaggal bőr- és nyálkahártya-károsodást okozott neki. Az egész felsőtestén vannak kiütések, hámsérülések, váladékozik a szeme."

Vasziljeva követelte, hogy vegyenek bőr- és hajmintákat Navalnijtól, mintákat a lepedőjéről is, és ezek vizsgálati eredményét hozzák nyilvánosságra. Gyanús neki - írta -, hogy nem engedték meg számára, hogy megvizsgálhassa a 43 éves férfit.

Hasonló tünetek jelentkeztek 2004 szeptemberében a Viktor Juscsenkónál, akit az oroszbarát ukrán elnökkel szembeni választási kampányának idején mérgeztek meg dioxinnal.

A politikus szervezetéből több mint 15 hónap alatt ürült csak ki az életveszélyes vegyi anyag, szakértők szerint nem sokon múlt, hogy egyáltalán túlélte a merényletet. 

A Reuters hírügynökség nem tudta elérni a kórházat abból a célból, hogy az reagáljon ezekre a megállapításokra. Navalnij ügyvédje, Olga Mihajlova szintén a Facebookon azt írta: furcsák védence allergiás tünetei, mert soha korábban nem léptek fel ilyenek nála.
 
Az ellenzéki politikus 2017-ben súlyos sérülést szenvedett az egyik szemén, mert valamilyen vegyszert locsoltak az arcába. Az orvosok azonban meg tudták menteni a szemét és a látását is.

Navalnij július 20-án felszólalt egy több mint tízezres moszkvai tüntetésen, amelynek részvevői az ellen tiltakoztak, hogy a fővárosi választási hivatal elutasította 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását a szeptemberi helyhatósági választásokra. Ezt azzal indokolta a hivatal, hogy többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka - a vonatkozó jogszabályban ennyi a tűréshatár - nem volt hiteles. 

Felszólalásában Navalnij indítványozta, hogy a július 27-ére tervezett tüntetésen a tiltakozók vonuljanak a polgármesteri hivatal elé, és mindaddig maradjanak ott, amíg nem tesznek eleget bejegyzési kérelmüknek. Facebook-oldalán hasonló kijelentéseket tett. A kizárt jelöltaspiránsok közül többen a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány prominens tagjai.

Navalnij hívei megtartották most szombaton a tüntetést, de a rendőrség példa nélkül álló megtorlással reagált rá, a belügyminisztérium közlése szerint 1074 embert állítottak elő különböző jogsértések címén a résztvevők közül. 

Alekszej Navalnijt az elmúlt években többször is elítélték nem engedélyezett tüntetések megtartása címén.