Gulyás Gergely szerint annak nagyobb az esélye, hogy kilépjenek az Európai Néppártból, minthogy kizárják őket

Gulyás Gergely szerint annak nagyobb az esélye, hogy kilépjenek az Európai Néppártból, minthogy kizárják őket

Optimista a Fidesz-kormány a holnapi Orbán Viktor-Ursula von der Leyen-találkozóval kapcsolatban - a többi között erről beszélt Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Bizottság decemberben hivatalba lépő elnökének jelölését, és a megválasztását is támogatta a magyar kormány, viszont ez lesz az első alkalom, hogy a magyar kormány menekültpolitikáját élesen bíráló Von der Leyen és a kormányfő négyszemközt egyeztet egymással.

A tárcavezető szerint a találkozón gyakorlatilag bármiről szó eshet, de azt leszögezte, Orbán Viktor biztosan nem fog lobbizni azért, hogy a magyar uniós biztos ne olyan súlytalan területet kapjon, mint öt éve Navracsics Tibor, akinek a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos posztját szánták. Gulyás ezt úgy fogalmazta meg:

"Azt a jogát senki sem vitathatja el Ursula von der Leyennek, hogy ő válogassa meg a bizottsága tagjait".

Azt állította: abba nem szólnak bele, hogy a magyar biztosjelölt Trócsányi László milyen bizottsági posztra pályázik. A volt igazságügyi miniszter esetleges visszautasításával kapcsolatos kérdésre viszont nem reagált érdemben Gulyás.

A miniszterelnökség első embere azt nem tudta megmondani, hogy a magyar kormány ellen indított jogállamisági eljárásról egyeztet-e Orbán Viktor és a megválasztott EB-elnök. Az Európai Bizottság mostani vezetését viszont azzal vádolta, hogy szándékosan támadja az Orbán-kabinetet a Stop Soros névre keresztelt törvénycsomag miatti procedúrával.

Az még továbbra sem dőlt el, hogy a Fideszt kiteszik-e a Néppártból. Ezt Gulyás úgy interpretálta, hogy igazából még ők nem döntötték el, hogy maradnak-e a pártcsalád tagjai, aminek 50% esélyt adott.