Gulyás Gergely szerint annak nagyobb az esélye, hogy kilépjenek az Európai Néppártból, minthogy kizárják őket

""
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter
MTI/Soós Lajos

Optimista a Fidesz-kormány a holnapi Orbán Viktor-Ursula von der Leyen-találkozóval kapcsolatban - a többi között erről beszélt Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Bizottság decemberben hivatalba lépő elnökének jelölését, és a megválasztását is támogatta a magyar kormány, viszont ez lesz az első alkalom, hogy a magyar kormány menekültpolitikáját élesen bíráló Von der Leyen és a kormányfő négyszemközt egyeztet egymással.

A tárcavezető szerint a találkozón gyakorlatilag bármiről szó eshet, de azt leszögezte, Orbán Viktor biztosan nem fog lobbizni azért, hogy a magyar uniós biztos ne olyan súlytalan területet kapjon, mint öt éve Navracsics Tibor, akinek a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos posztját szánták. Gulyás ezt úgy fogalmazta meg:

"Azt a jogát senki sem vitathatja el Ursula von der Leyennek, hogy ő válogassa meg a bizottsága tagjait".

Azt állította: abba nem szólnak bele, hogy a magyar biztosjelölt Trócsányi László milyen bizottsági posztra pályázik. A volt igazságügyi miniszter esetleges visszautasításával kapcsolatos kérdésre viszont nem reagált érdemben Gulyás.

A miniszterelnökség első embere azt nem tudta megmondani, hogy a magyar kormány ellen indított jogállamisági eljárásról egyeztet-e Orbán Viktor és a megválasztott EB-elnök. Az Európai Bizottság mostani vezetését viszont azzal vádolta, hogy szándékosan támadja az Orbán-kabinetet a Stop Soros névre keresztelt törvénycsomag miatti procedúrával.

Az még továbbra sem dőlt el, hogy a Fideszt kiteszik-e a Néppártból. Ezt Gulyás úgy interpretálta, hogy igazából még ők nem döntötték el, hogy maradnak-e a pártcsalád tagjai, aminek 50% esélyt adott. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss