Nem vezetnek be új tantárgyat jövő évtől

Nem vezetnek be új tantárgyat jövő évtől

Nem vezetnek be új tantárgyat Digitális technológia és kultúra néven, hanem az informatika oktatást bővítik ki és lesz, a bővített és modernizált változata - írja a HVG.hu.

A hírek szerint a névváltozás csupán azt jelezné, hogy a jelenlegi oktatás kompetencialapú lesz, és a tantárgy arra igyekszik majd felkészíteni a tanulókat, hogyan alkalmazkodjanak az információs társadalom változásaihoz.

A Magyar Nemzet mai számában bár arról beszélt a Makerspace.hu ügyvezető igazgatója, Major Gábor, hogy angolszász mintára bevezetnek egy ilyen tantárgyat, azonban a Nemzeti Alaptanterv korábbi tervezetéből kiderül, hogy csupán az informatika oktatást szeretnék ezzel a résszel kibővíteni. 

A NAT-tervezet leírása szerint a diákok a modernizált informatika órán arról is tanulhatnának, hogyan használják az online bankokat, hogyan szűrjék ki a csalókat, vagy akár azt is, hogyan használják okosan a közösségi oldalakat és az interneten talált információkat. 

"Magyarországon kezdő tanári fizetésből esélytelen megélni"

A pedagógusképzésre bekerülő fiataloknak kevesebb mint fele jut el addig, hogy valóban tanári pályán folytassa - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataiból. A pályaelhagyás egyik legnagyobb oka az, hogy az elmúlt években a pedagógusbérek szinte alig növekedtek, szemben a versenyszférában dolgozók fizetésénél.