Egy lépéssel közelebb kerülnek Japánban az emberi szervek mesterséges előállításához

Egy lépéssel közelebb kerülnek Japánban az emberi szervek mesterséges előállításához

Állatokban növeszthetnek emberi szerveket.

Engedélyt adott a japán kormány a Tokiói Egyetemnek, hogy az egyik projektjük keretében emberi szerveket növesszenek állatokban. A kutatók emberi őssejteket állati embriókba ültetnek majd be, amelyeket kihordanak az állatok. A japán tudósok hosszú távon azokon segítenének, akik hiába várnak szervdonorra. Eddig világszerte csak olyan kísérleteket engedélyeztek emberi és állati sejtekből álló embriókkal, amelyek esetében az embriót néhány nap múlva elpusztították. 

Nakaucsi Hiromicu és kutatótársai állatembriókba - egér, patkány vagy sertés - fognak iPS-sejteket (indukált pluripotens őssejtek) ültetni, amelyeknek megvan a képességük arra, hogy bármilyen más típusú sejtekké alakuljanak. Az embriók génjeit módosítják, hogy ne rendelkezzenek hasnyálmiriggyel. A tudósok arra számítanak, hogy a beültetett embriókból kifejlődő magzatok az emberi iPS-sejtekből növesztenek hasnyálmirigyet. 

Nakaucsi nem először kísérletezik állatokban növesztett emberi szervekkel - már 2017-ben sikeresen növesztett patkányokban egerekből származó iPS-sejtekből hasnyálmirigyet. Egy diabéteszes egérbe visszaültetve az egyik szerv megfelelően kontrollálta a vércukorszintet.