A fideszes médiaalapítvány létrehozása rontott a magyar média függetlenségén

A fideszes médiaalapítvány létrehozása rontott a magyar média függetlenségén

Az Európai Bizottság megbízásából dolgozó firenzei intézet kutatta ki ezt. Azért persze az eredmény nem meglepő.

A fideszes médiagólem magalapítása veszélyt jelent a sajtó szabadságára Magyarországon – írja a Népszava a firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központra hivatkozva.

Az Európai Bizottság megbízásából dolgozó intézet azt vizsgálta, hogy jelent-e kockázatot a magyar média sokszínűségére a 2018 őszén létrehozott kormánypárti Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA). Röviden: igen.

Az intézet megállapította, hogy minden, a magyar média függetlenségét, működését befolyásoló tényező romlott az alapítvány létrehozásával.

Az elkészült dokumentum arra hívja fel a figyelmet, hogy az alapítvány elnöke, Liszkay Gábor, a magyar kormányfő, Orbán Viktor közeli politikai szövetségese, továbbá a kuratóriumban korábbi és jelenlegi Fidesz-képviselők ülnek, illetve a vezetésben részt vesz a kormánypártokkal feltűnően baráti viszonyt ápoló Alapjogokért Központ.

A Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ már 2017-ben megállapította, hogy a magyar sajtósok kifejezetten rossz munkakörülmények között dolgoznak, az pedig megszokottá vált, hogy – az átláthatatlan vagy politikaközeli – tulajdonosváltás után újságírók vesztik el az állásukat

– emlékeztet a Népszava. A folyamat a KESMA létrehozásával csak fokozódott, például kirúgási hullám kísérte a Hír Tv és az Echo Tv összevonását is.

Az intézet vizsgálata szerint a független média az internetre költözött, ahol számos kicsi híroldal küzd a túlélésért.

Az Indexről azt írták, hogy „ködös, kormánypárti kapcsolatokkal rendelkező tulajdonos” szerezte meg. A Népszava azonban korrekten hozzáteszi, hogy a tulajdonos valójában egy alapítvány, a kormányzati befolyásnak pedig a megjelent cikkek alapján nincs jele.

A dokumentum egyetlen olyan területet nevezett meg, ahol a KESMA létrejötte már nem tudott rontani a hazai sajtóviszonyokon: a magyar médiarendszer politikától való függése - ez ugyanis már a lehető legrosszabb.

A jelentés azt is problémának nevezte, hogy egyenlőtlenül oszlanak el az állami reklámköltések, ráadásul a kormánypárti politikusok jóval nagyobb felületet kapnak, mint az ellenzékiek.