Egyfősre csökkent Boris Johnson kormányfő többsége a brit parlamentben

Egyfősre csökkent Boris Johnson kormányfő többsége a brit parlamentben

Ez alaposan megnehezítheti a megállapodás nélküli Brexitet kilátásba helyező brit miniszterelnök dolgát.

Egyfősre csökkent a 2017-es választások óta így is kisebbségben, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső támogatásával kormányzó Konzervatív Párt és az alig több mint egy hete hivatalban lévő új miniszterelnök, Boris Johnson többsége a brit parlamentben egy időközi képviselőválasztás nyomán – írja az MTI.

A Wales déli részén rendezett választást a péntek reggel ismertetett eredmények szerint a Liberális Demokraták jelöltje nyerte a voksok 43,5 százalékával. A pártnak így 13 képviselője lesz a londoni parlament alsóházában.

Brecon és Radnorshire körzetben azért kellett időközi választást tartani csütörtökön, mert a kerület eddigi képviselőjét, Chris Davies tory politikust azzal vádolják, hogy hamis költségtérítési elszámolást nyújtott be. A visszahívását célzó petíciót 18 ezren írták alá a körzetben. A Konzervatív Párt általános megdöbbenésre azonban újra a bukott politikust indította, mert úgy vélte, hogy akaratlanul hibázott, és nem szándékosan követett el visszaélést. A választás legnagyobb esélyesének az országos közvélemény-kutatások szerint jelentősen megerősödő Liberális Demokratákat tartották, jelöltjük ráadásul Jane Dodds, a párt walesi vezetője volt. 

A brit európai uniós tagság megszűnéséért kampányoló Brexit Párt több ezer szavazót hódított el a Konzervatív Párttól, amely a második helyen végzett. A parlamenti ellenzék legnagyobb erejét adó Munkáspárt a Nigel Farage vezette Brexit Párt mögé szorult a negyedik helyre.

Bár a kampány központi témáit inkább helyi ügyek, és nem a brit európai tagság megszűnése (Brexit) körüli bizonytalanságok adták, megválasztása után Jane Dodds azt mondta, képviselőként első dolga lesz megkeresni Boris Johnsont, hogy felszólítsa őt:

ne játszadozzon az emberek jövőjével, és zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

A liberális demokrata politikus ezzel arra utalt, hogy a július 24. óta hivatalban lévő új kormányfő eltökélt amellett, hogy az Egyesült Királyság mindenképpen kilép az Európai Unióból a Brexit jelenleg érvényes határnapján, október 31-én, akár létrejön megállapodás a felek között, akár nem. 

Az időközi választás eredménye komoly következményekkel járhat Boris Johnson Brexittel kapcsolatos terveire a 650 fős alsóházban, amelyben a legnagyobb észak-írországi katolikus erő, a Sinn Féin hét képviselője, valamint a házelnök és három helyettese nem szavaz.

A Konzervatív Pártnak és a Demokratikus Unionista Pártnak, az észak-írországi brit fennhatóságot pártoló protestáns többség legnagyobb politikai erejének együtt 320 - előbbinek 310, utóbbinak 10 - képviselője és most már csak egyfős többsége van. Igaz a tisztségéből szexuális zaklatási vádak miatt felfüggesztett Charlie Elphicke független képviselő minden bizonnyal velük szavazna. Az ellenzéki oldal 319-re növelte képviselői számát.

Az egyfős többség szakértők szerint még inkább megnehezítheti Boris Johnson helyzetét - alig 90 nappal a brit európai uniós tagság megszűnése előtt -, elég ugyanis, ha csak egyetlen képviselő ellene fordul a kormányoldal soraiból a sorsdöntő kérdésekben, köztük esetleg egy bizalmi szavazáson.