Trump tovább feszítené a húrt Kínával szemben

Trump

Donald Trump amerikai elnök a csütörtökön Kínának beígért 10 százalékos büntetővám további emelését is kilátásba helyezte – írja az MTI.

Az elnök - miután csütörtök délután bejelentette 10 százalékos vámtarifa bevezetését mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai portékára szeptember 1-jétől - aznap este újságíróknak úgy fogalmazott, hogy elképzelhetőnek tartja e 10 százalékos vám esetlegesen 25 százalékosra emelését is.

Ezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások megfeneklenének, vagy túl lassú lenne az előrehaladás. Hszi Csin-ping kínai elnökre utalva Trump leszögezte:

„azt hiszem, Hszi elnök is megállapodást akar, de őszintén szólva, nem elég gyors.”

Majd hozzáfűzte:

„ezt valakinek már régen meg kellett volna tennie Kínával.”

Amikor az újságírók arról faggatták, hogy mit szól az újabb vámtarifák bevezetésének várható pénzpiaci hatásaihoz, az amerikai elnök közölte:

„engem ez egyáltalán nem izgat.”

Peking egyelőre nem válaszolt, de az amerikai sajtóban idézték a kínai Global Times című lap főszerkesztője, Hu Hszi-csin Twitter-bejegyzését. A mikroblogban a kínai újságíró azt írta:

„az új vámtarifák egyáltalán nem hozzák közelebb az Egyesült Államok által óhajtott megállapodást, sőt, inkább csak távolabbra tolják ki.”