Egyetlen hónap alatt közel 80 millió forintért szerződtettek Orbánék amerikai lobbistákat

Egyetlen hónap alatt közel 80 millió forintért szerződtettek Orbánék amerikai lobbistákat

46,8 millió forintos szerződést kötött a kormány május első napján a Policy Impact Strategic Communications nevű amerikai lobbicéggel - írja a Népszava. A lap szerint a gyakorlatban azért fizetnek, hogy tanácsokat kapjon a washingtoni magyar nagykövetség a két ország kapcsolatának javítását célzó lehetőségek területén, valamint a cég koordinálja a magyar kormányzat amerikai médiamegjelenéseit.

Egy héttel később a Greenbert Traurig floridai ügyvédi irodával is aláírtak egy 30 millió forintos kontraktust, plusz havi 3500 dollárért egy külsős vállalkozót, a Triconsultanst is bevonták.

A Policy Impact már ért el sikereket, februárban ők intézték el, hogy Szijjártó Péter interjút adhasson a Fox News csatornán Tucker Carlsonnak, később ugyanebben a showban kapott helyet a magyar CSOK dicsérete is.

Trump szerint Orbán jó munkát végzett

A kézfogó után nagyjából fél órával már közös sajtótájékoztatót tartottak a felek. „Jó munkát végeztél, biztonságban tartottad az országodat" - kezdte Trump, aki később a kereszténység védelméről is elismerően beszélt. Az amerikai elnök szerint jó a kapcsolat a két ország között, „Magyarország a NATO büszke tagja, kicsit megismertük egymást, beszélünk majd a kereskedelemről, és sok más témáról.