Trump szerint az új fegyverzetkorlátozási egyezménynek magában kell foglalnia Kínát is

Trump szerint az új fegyverzetkorlátozási egyezménynek magában kell foglalnia Kínát is

Egy új fegyverzetkorlátozási egyezménynek magában kell foglalnia Kínát is - fejtette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak pénteken. 

Az elnök úgy fogalmazott, hogy felvetéséről már egyeztetett a két érintett ország, azaz Oroszország és Kína vezetőivel, akiket elmondása szerint ez nagyon is izgalomba hozott. 

A Moszkvával és Pekinggel kötendő új fegyverzetkorlátozási egyezményről Trump azt követően beszélt, hogy pénteken reggel Washington hivatalosan is kilépett a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai szerződésből (INF). 

Megszűnt a fegyverkezést korlátozó amerikai-orosz megállapodás, a többség Moszkvát hibáztatja

A britek és a lengyelek Oroszországot, Kína pedig Washingtont hibáztatja, amiért az Egyesült Államok felmondta az 1987-ben megkötött, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést. Amerika korábban azzal indokolta kilépését az egyezményből, hogy Moszkva folyamatosan megsérti azt. Nagy-Britannia szerint is Oroszországot terheli a felelősség közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés, az úgynevezett INF pénteki megszűnéséért.

Arra az újságírói felvetésre, amely azt firtatta, hogy az INF-szerződés felmondása után hogyan akarja elkerülni a fegyverkezési verseny gyorsulását, Donald Trump azt válaszolta, hogy beszélt egy új nukleáris paktumról Oroszországgal. Bár nem tért ki rá, de feltehetően a héten Vlagyimir Putyin elnökkel beszélt erről, amikor felajánlotta az amerikai segítséget a szibériai erdőtüzek oltásához.

"Egy kicsit ők is engednek majd, egy kicsit mi is engedünk majd"

- fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a tervezett nukleáris egyezményt Moszkva mellett Pekingnek is alá kell írnia.

"Ez nagyszerű dolog lenne a világ számára"

- tette hozzá Trump.

Washington azzal indokolta a Moszkvával kötött nukleáris szerződés felmondását, hogy a megállapodást Oroszország egyoldalúan megsértette. Péntek reggeli nyilatkozatában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felelőtlennek nevezte Oroszországot és azt állította, hogy Moszkva szándékosan sértette meg az INF-szerződést. Mark Esper, amerikai védelmi miniszter később Washingtonban azt hangoztatta, hogy

Moszkva "éveken keresztül többször és tartósan, több amerikai kormányzat alatt" sértette meg a megállapodást. 

Az amerikai döntést támogatta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, bár hozzátette, hogy az észak-atlanti szövetség nem akar új fegyverkezési versenyt. Heiko Maas német külügyminiszter pedig már új leszerelési és fegyverzetellenőrzési egyezmények kidolgozását sürgette. A német diplomácia vezetője egyébként ugyancsak felvetette, hogy egy új egyezménybe Kínát is be kell vonni.