Trump szerint az új fegyverzetkorlátozási egyezménynek magában kell foglalnia Kínát is

Trump, Hszi

Egy új fegyverzetkorlátozási egyezménynek magában kell foglalnia Kínát is - fejtette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak pénteken. 

Az elnök úgy fogalmazott, hogy felvetéséről már egyeztetett a két érintett ország, azaz Oroszország és Kína vezetőivel, akiket elmondása szerint ez nagyon is izgalomba hozott. 

A Moszkvával és Pekinggel kötendő új fegyverzetkorlátozási egyezményről Trump azt követően beszélt, hogy pénteken reggel Washington hivatalosan is kilépett a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai szerződésből (INF). 

Megszűnt a fegyverkezést korlátozó amerikai-orosz megállapodás, a többség Moszkvát hibáztatja

A britek és a lengyelek Oroszországot, Kína pedig Washingtont hibáztatja, amiért az Egyesült Államok felmondta az 1987-ben megkötött, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést. Amerika korábban azzal indokolta kilépését az egyezményből, hogy Moszkva folyamatosan megsérti azt. Nagy-Britannia szerint is Oroszországot terheli a felelősség közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés, az úgynevezett INF pénteki megszűnéséért.

Arra az újságírói felvetésre, amely azt firtatta, hogy az INF-szerződés felmondása után hogyan akarja elkerülni a fegyverkezési verseny gyorsulását, Donald Trump azt válaszolta, hogy beszélt egy új nukleáris paktumról Oroszországgal. Bár nem tért ki rá, de feltehetően a héten Vlagyimir Putyin elnökkel beszélt erről, amikor felajánlotta az amerikai segítséget a szibériai erdőtüzek oltásához.

"Egy kicsit ők is engednek majd, egy kicsit mi is engedünk majd"

- fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a tervezett nukleáris egyezményt Moszkva mellett Pekingnek is alá kell írnia.

"Ez nagyszerű dolog lenne a világ számára"

- tette hozzá Trump.

Washington azzal indokolta a Moszkvával kötött nukleáris szerződés felmondását, hogy a megállapodást Oroszország egyoldalúan megsértette. Péntek reggeli nyilatkozatában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felelőtlennek nevezte Oroszországot és azt állította, hogy Moszkva szándékosan sértette meg az INF-szerződést. Mark Esper, amerikai védelmi miniszter később Washingtonban azt hangoztatta, hogy

Moszkva "éveken keresztül többször és tartósan, több amerikai kormányzat alatt" sértette meg a megállapodást. 

Az amerikai döntést támogatta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, bár hozzátette, hogy az észak-atlanti szövetség nem akar új fegyverkezési versenyt. Heiko Maas német külügyminiszter pedig már új leszerelési és fegyverzetellenőrzési egyezmények kidolgozását sürgette. A német diplomácia vezetője egyébként ugyancsak felvetette, hogy egy új egyezménybe Kínát is be kell vonni.