A mexikói külügyminiszter-helyettes elítélte az El Pasó-i vérengzést szító retorikát

A mexikói külügyminiszter-helyettes elítélte az El Pasó-i vérengzést szító retorikát

Mexikó jogi lépéseket tesz a texasi El Pasóban történt lövöldözés nyomán az Egyesült Államokban élő állampolgárai védelmében – jelentette be Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter vasárnap az MTI tudósítása szerint.

Az elnök utasított arra, hogy Mexikó felháborodását … hatékony, haladéktalan, gyors és erőteljes jogi lépésekre váltsam, hogy aktív szerepet játszhassunk és követeljük az Egyesült Államokban élő mexikóiak védelmét szolgáló körülmények megteremtését

– hangsúlyozta Ebrard Twitter-oldalán közzétett videoüzenetében.

Mint mondta, további részletekkel vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján fog szolgálni.

Jesús Seade mexikói külügyminiszter-helyettes ennél élesebben fogalmazott.

A mai világunkban nem engedhetünk meg ilyen idegengyűlölő barbár cselekedeteket, amelyek persze nem légüres térben történnek. Fel kell hagyni azzal a retorikával, amely ezeket szítja

– jelentette ki a mexikói külügyminisztérium Észak-Amerikával foglalkozó osztályának vezetője.

A texasi-mexikói határ mentén fekvő, döntően spanyolajkúak, mexikóiak lakta El Paso városban szombat délelőtt egy fegyveres egy bevásárlóközpontban lövöldözött, 20 ember halt meg és több mint kéttucatnyi megsebesült. A támadót elfogták, ellenállást nem tanúsított. Greg Allen helyi rendőrfőnök közölte: az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt.

A halottak között három, a sebesültek között kilenc mexikói van.

Halálbüntetést kérnek az El Pasó-i merénylőre

Az amerikai hatóságok „belföldi terrorcselekményként" kezelik az El Pasóban elkövetett tömegmészárlást - jelentette be vasárnap a szövetségi igazságügyi minisztérium. John Bash, a minisztérium ügyésze vasárnap El Pasóban tartott sajtókonferenciát, ahol azt is közölte: a hatóságok gyűlöletből elkövetett szövetségi bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető, a 21 éves Patrick Wood Crusius ellen.