A Barcelonától érkező brazilt saját szurkolói fütyülték ki Oroszországban, mert színes bőrű

A Barcelonától érkező brazilt saját szurkolói fütyülték ki Oroszországban, mert színes bőrű

Az alig egy év után a Barcelonától távozó brazil Malcom, nemrégiben a Zenit Szentpétervár csapatához érkezett 40 millió euróért. Azonban egészen biztosan nem ilyen bemutatkozásra vágyott a játékos. 

A Zenit együttese az orosz pontvadászat 4. fordulójában a Krasznodar együttesét fogadta, ahol 1-1 döntetlent ért el. Az új brazil szerzemény, Malcom a 72. percben állt be, azonban a csapata szurkolói, nem éppen barátilag fogadták a játékost. 

A Zenit szurkolói a lelátón kifeszítettek egy feliratot, amelyen a brazil játékosnak üzentek.

„Köszönjük a vezetőségnek, hogy tartja magát a tradíciókhoz” 

– ez állt a molinón. 

Tradíció alatt a Zenit szurkolói azt értik, hogy a csapatban nem játszhatnak színes bőrű játékosok. A Landskrona nevű szurkolói csoport egyébként korábban kiadott egy közleményt is amiben úgy fogalmaztak, hogy

"Nem vagyunk rasszisták, a fekete játékosoktól mentes Zenit nekünk pusztán fontos hagyomány, a klub tradícióinak hangsúlyozása, nem több. Ennek köszönhetően a futballvilágon belül a Zenit néhány más, a gyökereihez ragaszkodó klubhoz hasonlóan megőrizheti az arcát. Mi, az európai nagyvárosok legészakibb csapataként lelkileg sosem kapcsolódtunk Afrikához. Hadd legyünk azok, akik vagyunk!”

– olvasható a közleményükben.

A Zenit Szentpétervár egyébként a Twitteren úgy reagált az ominózus esetre, hogy

„Nézd meg magad, ne másokon keresztül tájékozódj.”

Érdekesség egyébként, hogy a klub keretében megtalálható két másik színes bőrű futballista is Wilmar Barrios és Douglas Santos személyében, akik a csapat legjobbjai közé tartoznak. Az ő esetükben nem tüntettek ennyire a szurkolók.

Nem ritka eset Oroszországban

Az orosz futballban gyakori eset, hogy a színes bőrű sportolókat incidens éri. 2011-ben az Anzsi Mahacskala csapatában játszó brazil Roberto Carlosnak egy Zenit elleni bajnoki meccsen két banánt is bedobtak, az eset miatt a brazil klasszis le is vonult a pályáról. 2010-ben pedig a West Bromwich-tól érkező nigériai Peter Odemwingiet, egy banánnal köszöntették a Lokomotív Moszkva szurkolói.