Az MSZP-s Mesterházy Attilának köszönhetően 11 évig járhatott a parlamentbe Rogánék üzlettársa

Az MSZP-s Mesterházy Attilának köszönhetően 11 évig járhatott a parlamentbe Rogánék üzlettársa

Egy titokzatos kapcsolat, amire most fény derült.

Mesterházy Attila egykori MSZP-elnök és -frakcióvezető adott állandó, úgynevezett szakértői kártyát Bessenyei Istvánnak, az állami megrendelésekben dúskáló Valton-Sec Kft. résztulajdonosának, a Rogán családdal üzletelő milliárdosnak – derítette ki az Index a birtokába jutott dokumentumok segítségével. Azt a hírportálnak nem sikerült megtudnia: hányszor, hogyan és mire használta a belépőjét az üzletember, de az MSZP-nek és Mesterházy Attilának sem.

Az Index azt írta, hogy Bessenyei 2007 és 2018 között állandó parlamenti belépővel, Mesterházy Attila szakértőjeként járhatott az Országházba, valamint a Képviselői Irodaházba. Az Országház Sajtóirodája a hírportál megkeresésére azt válaszolta:

„Az Országházba és az Országgyűlés Irodaházába belépésre jogosult szakértők személyes adatainak megismerését a közérdekből nyilvános adatok kiadására vonatkozó jogszabályi rendelkezés nem teszi lehetővé.”

A hivatal részéről arról is tájékoztatták a lapot, hogy

„a speciális szakértelmet igénylő kérdésekben az arra jogosultak részéről igénybe vett szakértők tevékenysége önmagában nem minősül közfeladatnak és ebből következően a szakértők nem tekinthetők az Országgyűlés feladat- és hatáskörében eljáró személyeknek.”

Az MSZP sajtóosztálya nem erősítette meg, de nem is cáfolta az Index rendelkezésére álló adatokat. A hírportálnak azt írták:

„Az Ön által jelzett személlyel nem állt, és nem is áll szerződéses viszonyban sem a Magyar Szocialista Párt, sem az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja. Tájékoztatom, hogy az országgyűlési frakciókkal, így az MSZP Frakcióval kötött szerződések legfontosabb adatai is megtekinthetőek az Országgyűlés honlapján. Az országgyűlési képviselők lehetősége, hogy legfeljebb két fő részére állandó parlamenti belépőkártyát igényeljenek, a frakció vezetésének – a mandátum szabadsága miatt – ezzel kapcsolatban semmilyen vizsgálat, ellenőrzés nem feladata. Tájékoztatom továbbá, hogy jelenleg az MSZP Frakciótól az Ön által megnevezett személy nem rendelkezik érvényes parlamenti belépővel. Az MSZP Frakciója nem vezet nyilvántartást arról, hogy aki ilyen kártyával rendelkezik, mikor és hányszor lépett be az Országházba, illetve a Képviselői Irodaházba.”

Mesterházy Attila készségesen válaszolt az Index kérdéseire, és megerősítette a hírportál birtokába jutott adatok valóságtartalmát, de az időpontokra nem emlékezett 12 év távlatában. Az Indexnek azt állította:

Bessenyei Istvánnal soha, semmiféle hivatalos, formális kapcsolata nem volt, ám mint a parlamenti képviselők mindegyikének, neki is lehetősége nyílt két állandó parlamenti belépőkártyát igényelni vendégeinek.

Mesterházy szerint az állandó belépővel rendelkező személyek nem feltétlenül kell, hogy parlamenti szakértők legyenek. A szocialista politikus a hírportállal közölte, annak idején két olyan személynek kérvényezte a kártyát, akikkel nem állt sem üzleti, sem egyéb formális, illetve hivatalos viszonyban: úgy ő maga, mint a pártja, vagy annak mindenkori frakciója sem.

A kérdésre, hogy ha semmilyen módon nem alkalmazta, alkalmazták Bessenyeit, akkor mégis miért volt szükség az állandó parlamenti belépésére, Mesterházy azt mondta:

12 év távlatából nem emlékszik pontosan a konkrét belépőigénylésre, és arra sem, hogy ki kezdeményezte azt; esetleg Bessenyei kérte tőle, vagy ő ajánlotta fel.

Ugyanakkor a következő parlamenti ciklusokban, 2010-ben és 2014-ben automatikusan megújíttatta a belépésre jogosító kártya regisztrációját, 2018 májusában, a jelenlegi Országgyűlés megalakulásakor viszont már nem.

Mesterházy Attila azonban a hírportálnak elismerte: Bessenyeivel éveken át baráti kapcsolata volt, de most már azt mondaná, nincs semmilyen kapcsolatuk, hosszú ideje nem találkoztak és beszéltek egymással, nem követi sem üzleti, sem magánéleti döntéseit, annyit tud róla, amennyi nyilvános, ezek alapján is úgy látja: „István élete az elmúlt években más irányba fordult.”