A magyar kormány támogató határozatért lobbizik az amerikai képviselőházban

A magyar kormány támogató határozatért lobbizik az amerikai képviselőházban

A 444-hez tartozó InsightHungary birtokába került dokumentumok szerint a magyar kormány emberei az amerikai törvényhozás elé terjesztenének egy Magyarországot támogató határozatot. Az Orbán-Trump találkozó után az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt egy, a magyar kormányt kritizáló javaslat volt. A lap forrásai szerint Budapest ezt követően kezdett lobbizásba.

Előkészítettek egy, a magyar kormányt támogató szöveget, amit Paul Gosar arizonai republikánus képviselő nyújthat be. A dokumentum a remek magyarországi helyzetről és a kormány döntéseinek magyarázatáról szól.

Hajlított valóság

A külügyi bizottság elé került kritikus határozati javaslatban szerepelt például a közel 500 médium felett diszponáló fideszes médiaalapítvány, a Kesma létrehozásának problémás döntésként való említése is.

A magyar kormány erre azzal válaszolt, hogy a kormánypárti lapokat kiegyensúlyozzák az ellenzéki médiumok, valamint szerintük a Trump-Orbán találkozó előtti és utáni híradások 90 százaléka negatív volt, ami egy összehangolt akció lehet.

A civil szervezetekről szóló törvényt is sikerült félremagyarázni, a kormány szerint a jobb átláthatóság miatt akarják a "külföldről támogatott" jelzőt bizonyos civilekre aggatni, ahogy a kormány érvelése szerint Amerikában is így működik a FARA-szabályozás. A Foreign Agents Registration Act (Külföldi Ügynökök Regisztrációs Törvénye) viszont azokra a szervezetekre vonatkozik, akik egy másik ország érdekében lobbiznak.