Mi történt? A Jobbik követelése mellett állt ki a Fidelitas

Mi történt? A Jobbik követelése mellett állt ki a Fidelitas

Ugyan évek kellettek hozzá, de végül megtették.

"Szigorúbb büntetést az állatkínzóknak!" címmel adott ki közleményt a Fidesz ifjúsági szervezete. A Fidelitas azt írja, felháborodással értesültek "az elmúlt napokban nyilvánosságra került állatkínzási hírekről."

A szervezet szerint ezek az esetek azt mutatják, hogy az állatkínzásért kiszabható büntetési tételek és a kialakult, "túlságosan liberális bírói joggyakorlat" nem elég elrettentő. Hozzáteszik, hogy a jelenleg kiszabható büntetési tételek nincsenek összhangban a társadalmi elvárásokkal sem, ezért kezdeményezik a következő parlamenti ülésszakban a Btk. szigorítását.

Ezzel magyarázta tettét a kutyáját autó után kötő nő

Futótűzként terjed a közösségi oldalakon az a videó, ami egy autós készített a balotaszállási állatkínzóról. A nő bálamadzagot kötött kutyája nyakára, azt pedig a kocsihoz rögzítette, így száguldozott hazafelé. Rengetegen követelik az állatkínzó elszámoltatását, a rendőrség a felvétel alapján állatkínzás gyanúja miatt indított eljárást, de az asszonyt a kihallgatás után nem vették őrizetbe.

Ismerős valahonnan?

Jól mutatja a kormányzati kommunikációs politika lényegét, hogy a fideszes szervezetnek csak egy országos botrányt kavart eset után lett hirtelen fontos az állatok joga. Pontosabban az akörül kialakult hype.

Ha valóban érdekelné őket az állatok joga, akkor támogatták volna a Jobbik javaslatait, ugyanis az ellenzéki párt évek óta követeli, hogy szigorúbb büntetést kaphassanak a balotaszállási nőhöz hasonló állatkínzók, ám a Fidesz-kormány rendre lesöpörte az asztalról javaslataikat.

Lázár János, a nagy vadász hírében álló egykori kancelláriaminiszter korábban például azzal hárította az erre vonatkozó kérdést, hogy

"én inkább embervédelmi ügyekkel foglalkozom". 

Aki nem tudná, hogy pontosan milyen társaságról van szó, ez a lassan kétéves videó jól megmutatja a lényeget:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/VxXtDw4Zk7E.jpg?itok=KANpJfm6","video_url":"https://www.youtube.com/watch?time_continue=142&v=VxXtDw4Zk7E","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}