Korrupció miatt vettek őrizetbe egy volt államfőt

Korrupció miatt vettek őrizetbe egy volt államfőt

Őrizetbe vették szerdán a korrupcióval vádolt Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt - írja az MTI.

"A kirgiz különleges alakulatok (Specnaz) őrizetbe vették és ismeretlen helyre szállították Atambajevet"

- közölte az ex-elnök stábja.

Kirgizisztánban a nap folyamán indítottak rendőrségi műveletet a volt elnök őrizetbe vételére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva úgy értesült, hogy Atambajev Bes-Kungej településén lévő házát kirgiz különleges alakulatok vették körbe, és gumilövedékeket, illetve hanggránátokat lőttek ki a volt államfő híveire, akik megpróbáltak áttörni a hatósági kordonon.

Az exelnök hívei kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, és botokkal próbáltak maguknak utat törni. Legfrissebb értesülések szerint legkevesebb tízen megsebesültek, köztük egy helyi újságíró.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők is.

A ház felett helikopterek köröztek.

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. A volt államfő szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, s csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállíttatása érdekében.

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. Egyebek között azzal vádolják, hogy korrupciós ügybe keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet.