Szorul a hurok? Az ügyészség szerint sem zárható ki a csalás a Microsoft-botrányban

Microsoft

Az ügyészség a többek közt Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Microsoft-botrányban feljelentés-kiegészítést rendelt el. Mint a vádhatóság honlapján olvasható közleményből kiderül, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet 2019. július 22-én hozott nyilvánosságra dokumentumokat a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott nem bűnügyi vizsgálatáról.

A dokumentumok alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja

– teszik hozzá.

7,3 milliárd forinttal megúszta a Microsoft a magyarországi korrupciós sztorit

Több mint 8,7 millió dollárt (2,5 milliárd forintot) fizet a Microsoft magyarországi leányvállalata peren kívüli megállapodás részeként az államigazgatási szoftverbeszerzése miatt indított amerikai ügyben - hivatkozik a hvg.hu a washingtoni igazságügyi minisztériumra. Még tavaly augusztusban határozta el a Tiborcz István tulajdonában álló HCS Experts Kft. a végelszámolást - vette észre az Mfor.

Mivel a magyarországi hatóságokat az ügyben nem keresték meg, feljelentést vagy jelzést számukra nem küldtek, ezért a Legfőbb Ügyészség 2019. július 24-én megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldje meg részére.

A közlemény szerint mivel a kért adatok nem érkeztek meg, továbbá a közzétett angol nyelvű jelentések elemzése a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges, a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben feljelentés kiegészítését rendelte el. A feljelentés kiegészítése során kell a bűncselekmény gyanújának meglétéről vagy kizártságáról dönteni – írja az ügyészség.

Megemlítik, 2019. augusztus 2-án és 6-án, a tárgyban két feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Ebből az elsőt Hadházy Ákos tette.

Álmodozó: feljelentést tesz a Microsoft magyarországi korrupciós ügye miatt Hadházy Ákos

"Muszáj feljelentenem az ORFK és a NISZ Zrt. szoftverbeszerzéseit. Hiába az amerikai Igazságügy-minisztérium vizsgálata és a MS Magyarország beismerő nyilatkozata, a jelek szerint csak bütetőeljárásban lehet tisztázni, mi is történt valójában." - írja MTI-hez eljuttatott közleményében Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.