30 fokos hőségben aszalják a Munkácsy-festményeket Pécsen

30 fokos hőségben aszalják a Munkácsy-festményeket Pécsen

Rossz a klíma, de majd megjavítják. Valamikor.

A Szabad Pécs hívta föl a figyelmet arra, hogy a látogatókat és Munkácsy Mihály műkincsnek számító képeit egyaránt kínzó körülmények között állították ki a híres festő képeit a pécsi m21 galériában.

A festményeket ugyanis az ideális 20-23 fok helyett

30 fokos hőségben, 44,6 százalékos páratartalomban sikerült közszemlére tenni.

Az épületben ugyan van klíma, de az egy ideje már nem működik. A magas hőmérséklet pedig nem csak a látogatóknak, de a képeknek sem tesz jót, amit a portál által megkérdezett szakember is megerősített.

A neve elhallgatását kérő szakértő szerint

egy múzeumban abszurd a 30 fok körüli hőmérséklet, főleg egy olyan "kényes" anyag esetében, mint a Munkácsy-tárlat.

A klíma helyett mindössze két ventilátor pörög a nagy méretű helyiségben, amelyek 5-6 méter hatótávolságukkal legfeljebb a látogatók hőérzetére vannak hatással, a hőfokra nem igazán.

A portál a galéria vezetőit is megkereste:

"Vincze Balázs elismerte, hogy meghibásodás miatt egy ideje nem működik a klíma, de szerinte a magas hőmérséklet nem károsítja a festményeket, a páratartalom megfelelő szinten tartása a legfontosabb, azzal pedig nincs probléma. Ennek érdekében a nagy hőségben a galéria kis belső udvarára nyíló ajtókat nyitva tartják. Hozzátette, a látogatók szempontjából van jelentősége a magas hőmérsékletnek. Reméli, két héten belül megjavítják a klímát, addig a ventilátorokkal hűsítik a látogatókat és tervezik, hogy a kiállítás megtekintése után frissítő itallal fogják kínálni őket."

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a kiállítás 16 millió forintjába kerül a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek (ZSÖK). A képek tulajdonosa egyébként Pákh Imre műgyűjtő.

A portálnak nyilatkozó muzeológus szakértőnk elmondta, hogy alapesetben, ha ilyen jelentős értékű műtárgyegyüttesről van szó, a kölcsönadó a szerződésben rögzíti a műtárgyvédelmi szabályokat, például hogy mekkora legyen a relatív páratartalom, a hőmérséklet, milyen erősségű legyen a megvilágítás. Egy igazán értékes tárlat esetében a kiállítóhelynek az összes műtárgyvédelmi paraméterét tanúsítani kell, sőt, gyakran azt is elvárják, hogy utólag ellenőrizhetők legyenek az adatok.

A szakértő szerint ha ez egy közgyűjtemény anyaga lenne, egészen biztosan szigorú előírásoknak kellene megfelelni a festmények elhelyezését illetően. Mivel azonban magángyűjteményről, magánvagyonról van szó, a kölcsönadón múlik, mennyire szigorú feltételeket támaszt a galériával és a ZSÖK-kel szemben.

A Szabad Pécs szerint Vincze Balázs nem tud róla, hogy hőmérsékletre vonatkozó kitételek szerepelnének a szerződésben.