Több mint kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban - az ellenzék ellehetetlenítése ellen tiltakoztak

Több mint kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban - az ellenzék ellehetetlenítése ellen tiltakoztak

Több mint 240 embert vettek őrizetbe Oroszországban, amiért nem engedélyezett tüntetéseken vettek részt. Egy Moszkva belvárosában tartott tüntetés részvevőinek őrizetbe vételéről számolt be szombaton az orosz főváros rendőrsége. Estére az őrizetbe vettek száma elérte a 146 főt, a fővárosi tüntetéssel való szolidaritásból más helyszíneken megtartott megmozdulásokon 99 embert előállítottak.

A rendőrök még a tüntetést megelőzően őrizetbe vették Ljubov Szobolt, az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által létrehozott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa jogászát. Szobol egyike annak az 57 független képviselő-aspiránsnak, akinek regisztrálását az illetékes hatóságok elutasították a szeptember 8-án esedékes moszkvai képviselő-testületi választásokra, a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva. Az érintettek szerint a Kreml utasítására, központilag irányítva rekesztették ki őket a demokratikus folyamatból, emiatt tiltakoztak követőikkel együtt immár többedik alkalommal szombaton Moszkvában.

Az orosz fővárosban szombaton, ugyancsak a képviselőjelölt-aspiránsok bejegyzésének elutasítása miatt tartottak egy, a hatóságok által engedélyezett, húszezres tüntetést is, amelyen a hivatalos tájékoztatás szerint nem történt rendbontás. 

(MTI)