Négy bronzérmet nyertek a magyarok a Csillagászati Diákolimpián

Négy bronzérmet nyertek a magyarok a Csillagászati Diákolimpián

Négy bronzéremmel zárta a magyar csapat a Keszthelyen megrendezett Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát, az IOAA-t. A szervezők közleménye alapján minden magyar induló szerzett valamilyen elismerést a versenyen, és ez annak fényében különösen jó eredmény, hogy több résztvevő országgal ellentétben Magyarországon nem önálló tantárgy a csillagászat.

A fiatal versenyzők öt fordulóban mérték össze tudásuk. Az éjszakai megfigyelésen - többek között – a hattyú csillagkép szárnya alatt megbúvó csillagot kellett megtalálni. Az öt órás elméleti fordulóban a fizikai, matematikai, csillagászati, kozmológiai és mechanikai tudásukról kellett számot adni.

 

„A megmérettetés igazán komoly szellemi munkát igényelt a fiatalok részéről. Sokan már hónapok óta, előre megírt terv alapján készültek, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Felemelő érzés belegondolni abba, hogy a jövő legnagyobb csillagászai itt voltak most velünk 10 napon keresztül, a Balaton mellett”

- mondta el Kiss Áron Keve az IOAA olimpiai biztosa. Összesen 46 ország tanulói indultak a megmérettetésen, a diákolimpia abszolút győztese a vietnami Quan Nguyen Manh lett, a legtöbb aranyérmet pedig az öt elsőséget begyűjtő orosz delegáció szerezte. Összesen 17 aranyérmet, 52 ezüstérmet és 58 bronzérmet osztottak ki. A verseny színvonalát jól mutatja, hogy a jó helyezést elérők a világ legjobb egyetemeire kapnak meghívót.

 
A magyar érmesek:
  • Kozák András (11. évf., ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium)
  • Mendei Barna (11. évf., Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
  • Soós Benjámin (12. évf., Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)
  • Varga Vázsony (10. évf., Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)