Vizsgálni fogja a Facebook és a többi techóriás szabályozását a magyar kormány

Vizsgálni fogja a Facebook és a többi techóriás szabályozását a magyar kormány

Nekiesik a Facebookhoz és a Googlehoz hasonló multik megszabályozásának a kormány - erről beszélt Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztivál európai uniós pontján. Az igazságügyi miniszter az MTI beszámolója szerint a Facebook és az európai társadalom kapcsolatáról tartott előadást.

Az EP-be távozó Trócsányi László utódja szerint az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy miként lehet szabályozni a nagy multinacionális vállalatok túlhatalmát. A szabályozási lehetőségek vizsgálata érdekében munkacsoportot alakítottak az Igazságügyi Minisztériumban.

"A techcégek működése nem átlátható, nem ellenőrizhető, nem biztos, hogy ott fizetnek adót, ahol a bevételük keletkezik." 

Varga Judit azt kifogásolta a techóriások működésével kapcsolatban, hogy egyre inkább politikai és társadalmi aktorokként lépnek fel a világban. Úgy fogalmazott: "Nemcsak arra koncentrálnak, hogy a maguk területén jobbá tegyék a világot, hanem próbálják a mögöttük álló tulajdonosok meggyőződése szerinti világképet ráerőltetni a felhasználókra." 

Azt hozta fel példaként, hogy még a felhasználók sem tudják, hogy milyen alapon és kik "cenzúrázzák" a bejegyzéseket. Megfogalmazása szerint az EU is próbálja lekövetni, hogy a személyes alapjogok mellett a véleménynyilvánítási szabadság ne sérüljön, de ennek nehéz a jogi eszközét megtalálni a virtuális térben.

Szóba hozta az Európai Bizottság megválasztott elnökét is, aki szerinte szintén változtatásokat tart szükségesnek ezen a területen.

"Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula van der Leyen is a fair share szükségességét említette. Ahogy a techóriások saját céljaikra használják virtuális tereinket, úgy hozzá kell járulniuk a teherviseléshez"

Varga szerint a digitális szolgáltatások adózására vonatkozó kezdeményezés egyelőre megfeneklett a tanácsban, de ott és az OECD-n belül is zajlik a vizsgálódás.