Ezért találkozik rendszeresen Putyinnal Orbán a Paksért felelős miniszter szerint

Ezért találkozik rendszeresen Putyinnal Orbán a Paksért felelős miniszter szerint

Nem tudni egyelőre, hogy miről lesz szó az őszi Orbán-Putyin-találkozón, de Süli János még azt sem árulta el az egyik ellenzéki politikus írásbeli kérdésére, hogy szóba merik-e hozni a csúszást az orosz államfőnél. Az viszont kiderült, hogy szerinte a két autokrata politikus egyeztetései minden magyar érdekét szolgálják. 

A nemzet érdekében találkozik rendszeresen Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal - így magyarázta Süli János paksi bővítésért felelős miniszter, hogy miért egyeztet a magyar kormányfő és az orosz elnök 2013 óta évente legalább egy alkalommal. Úgy fogalmazott:

"A magyar miniszterelnök akkor találkozik partnereivel, ha a magyar nemzeti érdek ezt megkívánja."

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kérdezte írásban a kormányt a legközelebbi, sajtóhírek szerint ősszel esedékes Putyin-Orbán találkozóról. Az ellenzéki politikus egyebek mellett azt is szerette volna megtudni, hogy az őszi egyeztetésen:

  • - Tervezik-e, hogy beszélnek a paksi beruházásról és az azzal kapcsolatos esetleges csúszásokról?
  • - Amennyiben igen, Miniszter Úr részt vesz-e ezeken a tárgyalásokon?
  • - Tervezik-e tájékoztatni a közvéleményt a találkozó tartalmi részleteiről?

Nem járt sikerrel; Süli János megkerülte a válaszadást. A tárca nélküli miniszter kormányzati kommunikációs paneleket dobált be inkább, így csak annyi derült ki, hogy a találkozók időpontja mellett a tartalmi kérdésekről is minden alkalommal tájékoztatást adnak, valamint az orosz Roszatom által építendő Paks II nélkül nincs rezsicsökkentés és hatékony klímavédelem. 

Orbán Viktor ápolja Putyinnal a legszorosabb kapcsolatot az uniós tagállamok vezetői közül. A paksi bővítést leglább 2013 óta készítették elő, a szerződést 2014-ben, titokban írta alá a magyar miniszterelnök. A 12 milliárd eurósra (átszámítva nagyjából 4000 milliárd forint) becsült beruházás 80%-a a piacinál drágább orosz hitelből valósul meg, a jelenlegi tervek szerint legkorábban 2025 közepére.

Arról a Népszava írt nemrég, hogy egyre többet késik a beruházás, mert az orosz Roszatom nem tudja leszállítani az engedélyeztetési dokumentációt, az érdemi munka a határidők tartásával épp a 2022-es választás előtt indulhatna. A Fidesz ebben már politikai kockázatot lát, miközben az orosz hitel feltételei egyre rosszabbak és kihátrálna belőle a kormány.