Titkosszolgálati harc miatt ölhették meg Seres Zoltánt

Titkosszolgálati harc miatt ölhették meg Seres Zoltánt

Egyre több jel mutat arra, hogy Seres Zoltán vállalkozó húsz éve külföldi, orosz és szlovák titkosszolgálati harc áldozatául eshetett - írta szerdai számában a kormánypárti Magyar Nemzet.

A lap azt írta, hogy több leszámolásos ügy megoldásában is kulcsszerepe lehet az évek során Portik Tamás által titkon rögzített hangfelvételeknek, amelyek a Fenyő-gyilkosság nyomozása során kerültek elő nyolc különböző helyről, köztük Németországból, illetve a Farkasréti temetőből. Az egyik ilyen Seres Zoltán húsz évvel ezelőtti kivégzése, amikor Tahitótfaluban egy motor utasa egy AK-47-esből 15-20 lövést adott le menet közben a vállalkozó Bentley-jére. A volt sportoló és olasz üzlettársa egyaránt életét vesztette.

Seres Zoltánt az éjszakai életben a főleg volt KGB-sekből verbuválódott, Szemjon Mogiljeviccsel - közismert nevén Szeva bácsi - egy időben Budapestre érkezett orosz-ukrán maffiacsoport magyar katonai vezetőjének tartották. "Szeva bácsi" egyik itteni helytartója, Leonyid Stecura, akit Tolikként ismertek az éjszakai életben, állítólag őrnagyi rangú titkosszolgálati tiszt volt, és az ő katonai főnöke lett Seres.

A cikk szerint a volt KGB-sek között 1993-ban kitört a háború, és egyes források a konkrét leszámolásba torkollott prágai és a budapesti orosz-ukrán maffiafőnök összetűzésének tudják be Seres Zoltán likvidálását is.

"Csakhogy nem olyan egyszerű a képlet, Seres ugyanis nem csak a prágai vagy éppen a dunaszerdahelyi orosz-ukrán maffiának lehetett útjában, hanem az energolosoknak, sőt akár a magyar titkosszolgálatoknak is. A volt KGB-sek ugyanis élénken működtették céljaik érdekében a volt állambiztonsági embereket a ténylegesen működő titkosszolgálatokban. Ez utóbbiak Szlovákiában a Rohác-féle vonalon kapcsolódtak a maffiákhoz, hazánkban pedig a katonai titkosszolgálatokat említik, mint aminek köze lehetett az olajbűnözés zászlóshajója, az Energol létrehozásához és működéséhez"

- olvasható.

A lap azt írta, Seres legjobban a Nemzetbiztonsági Hivataltól tartott, de húsz év alatt nem került elő olyan adat vagy bizonyíték, hogy a magyar titkosszolgálatok bármelyikének is köze lett volna a halálához. Az azonban kiderült, a szlovák titkosszolgálathoz, a SIS-hez több szálon is kötődő Jozef Rohác 1997 júniusában megpróbálta felrobbantani a volt ökölvívót.