"Azért fogok küzdeni, hogy a IX. kerületi lakosok érdekeit is figyelembe vegyék a Budapest-szintű döntések alkalmával"

Jancsó Andrea
Jancsó Andrea
Fotó: Facebook

A IX. kerület az utóbbi időben nem volt épp a legideálisabb terepe annak, hogy a polgármesteri székért rajthoz álló jelöltek saját vízióikat ütköztessék. A Momentum által delegált és a Jobbik által is támogatott Jancsó Andreával épp azért beszélgettünk, hogy kiderüljön, mire számíthatnak a helyi lakosok, ha októberben neki szavaznak bizalmat.

Elült a csatazaj, vége a kampánynak, lecsengett a választások izgalma, Ferencváros új polgármesterét pedig úgy hívják: Jancsó Andrea. Milyen holnapra ébred Ferencváros, amennyiben ez a forgatókönyv válik valóra?

Az első és legfontosabb, hogy a kerületben nyugodt és botránymentes közéletet teremtsek. Tarthatatlan állapot, hogy a kerületi lakosok kénytelenek folyamatos feszültséggel gondolni az önkormányzatra és annak működésére.

"Ugyanakkor a ferencvárosiakat közelebb kell hozzuk, be kell emeljük a kerületi döntéshozatalba."

A polgármesteri programom egyik legfontosabb eleme az úgynevezett részvételi költségvetés, aminek az a lényege, hogy a ferencvárosiak maguk tehessenek javaslatot, hogy mire fordítsa a képviselő-testület és a kerületi vezetés az összbevétel egy százalékát.

"Ez ebben a formában kevésnek hangozhat, de csak idén nagyjából 250 millió forintot tesz ki ez az összeg."

És kik tudnák a legjobban, hogy mire lenne szükség a helyi mikrokörnyezetben, ha nem azok, akik ott élnek és szembesülnek a mindennapok szükségeivel, problémáival? Így végre ők is beleszólhatnának abba, hogy mire is fordítsa a kerület a közpénzt.

Ön hogy látja, jelenleg mennyire elégedettek az emberek a fideszes kerületi vezetés munkájával?

Amennyire én tapasztalom, elégedettségről nem nagyon beszélhetünk. Itt is zajlik az ígérgetés, sok látványberuházás is zajlik a kerületben, de

"nagyon kevés kézzelfogható eredmény valósult meg, amelyeket az itt élők a mindennapjaikban is érzékelnek."

Az egyik legkézenfekvőbb példa erre a köztisztaság: a kerületvezetés kampányidőszakban láthatóan igyekszik jobban odafigyelni erre, Bácskai János polgármester maga is slagot és seprűt ragadott egy kampányvideó erejéig. De nem csak ilyenkor kellene nagyobb figyelmet szentelni a problémának, a közterületek megfelelő állapota az évben kiemelkedően fontos.

"Az, hogy ez hatékonyan megvalósuljon, egyértelműen a polgármester és a testület felelőssége."

A kerület lakói egyébként mit éreznek Ferencváros legégetőbb, azonnali megoldást igénylő problémájának?

Sajnos rendszerszintű problémákkal küzdünk:

"A köztisztaságért és a közbiztonságért felelős önkormányzati cégek egyszerűen nem működnek hatékonyan."

Ezeket azonban egy jelentős átszervezéssel rendbe lehetne tenni, én pedig pont erre készülök.

A ferencvárosi vezetés kapcsán azonban nem csak helyieknek jut eszébe egy-két nagy port kavaró ügy, kezdve például a parkolási botránnyal.

Ezzel kapcsolatban jelenleg úgy állnak a dolgok, hogy szerencsére nincs hosszabb távú parkolásüzemeltetési szerződésünk, jelenleg ezt a feladatot december 31-éig látja el egy cég.

"Nekünk addig lesz időnk, hogy önkormányzati szolgáltatásként szervezzük meg a parkolást, és onnantól kezdve megszüntessük a parkolási díjak fideszes, vagy bármilyen pártérdekből történő átjátszását."

A IX. kerületi önkormányzat egyébként jelenleg egymilliárd forintot fizet közvetítői szolgáltatásra.

"Már ennek a feléből saját struktúrát lehetne kiépíteni és hatékonyan üzemeltetni, a bevételek pedig így Ferencvárost és az itt élőket gazdagítanák."

Ha ön lesz a polgármester, akkor hivatalból a Fővárosi Közgyűlésnek is tagja lesz. A tágabb értelemben vett budapesti problémák kapcsán van már elképzelése, mikre szeretné felhívni a figyelmet, mikre koncentrálna?

Számomra elsősorban a kerületi vonatkozások a legfontosabbak, rengeteg kormányzati beruházás érinti Ferencvárost, ezek kapcsán azt kell elérnünk, hogy a helyiek a lehető legjobban járjanak ezekkel a projektekkel.

"Azért fogok küzdeni, hogy a IX. kerületi lakosok érdekeit is figyelembe vegyék a Budapest-szintű döntések alkalmával."

Ha már a kormányzati beruházásoknál tartunk, jelenleg több ilyen is zajlik a kerületben, van amelyik nem éppen a legtisztább körülmények között. Ott van például a metrófelújítás ügye, ahol sikerült megakadályozni, hogy a Strabag megússza a 120 milliós területhasználati engedély kifizetését, ám most mintha a BKV-val összejátszva próbálnának meg kibújni a fizetési kötelezettség alól.

Ebben az esetben folyamatos ellenőrzéssel tudjuk elejét venni a visszaéléseknek, folyamatosan igyekszünk meggyőződni róla, hogy a cégek csak azt a területet használják, amire valóban jogalapjuk van. Hiszen tilos, hogy a Strabag tevékenysége átterjedjen a közlekedési vállalat által lefoglalt területre.

Ott van még a közvágóhídi lakópark-beruházás, ahol egy Orbán Viktorhoz közelálló török beruházó okoz éppen visszafordíthatatlan károkat a műemléki épületegyüttesben, ezzel kapcsolatban mi az ön álláspontja?

Az építési szabályok kijátszása sajnos szintén igen komoly probléma a kerületben, ami a közérdekű kötelezettségvállalási szerződéskötésekkel függ össze. A jelenlegi metódus egyszerű:

"a beruházó fizet x millió forintot, a szabályozás pedig úgy változik, ahogy az az ő érdekeinek megfelel."

Véget kell vetni annak, hogy a kerület rovására szolgáljuk ki a beruházók érdekeit és a jövőben szerződések struktúráját is át kell alakítani. A közvágóhídi építkezés esetében pedig a kerület által kért 300 millió forintot nem a Bakáts tér felújítására, hanem az új lakópark környékén az óvoda- és bölcsődelétesítésekre valamint az ottani infrastruktúra fejlesztésére, felújítására kellett volna fordítani.

Sokan emlékeznek arra is, hogy milyen, a Fideszhez köthető ingatlanmutyik zajlottak a kerületben, előfordulhat majd hasonló visszaélés a jövőben?

Szerencsére részletesen feltárt és jól dokumentált azoknak a köre, akik részt vettek ezekben az ügyletekben. Nagy eredménynek tartom, hogy a jelenlegi lakásrendelet tiltja ezeknek a piaci alapú bérlakásoknak az elidegenítését.

Én továbbra is ezt a szabályozást fogom érvényesíteni, és szükségesnek tartom, hogy ezeket a lakásokat visszaforgassuk az önkormányzati bérlakásrendszerbe.

Előválasztás a IX. kerületben

Augusztus 14-16-án előválasztást rendeznek Ferencvárosban, az ellenzéki szavazók két aspiráns közül választhatnak:

Jancsó Andrea a Momentum, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik, míg
Baranyi Kriszta az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt

támogatásával indul a megmérettetésen, melynek lényege, hogy ki indulhat el október 13-án Bácskai Jánossal szemben.

Szavazni a Ferenc téren, az Ecseri úti metrónál, a Corvin-negyednél és a Haller–Mester utca sarkán felállított sátrakban lehet. A voksolás szerdán és csütörtökön 8:00 és 20:00, pénteken pedig 8:00 és 14:00 között tart.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss