Venezuelában feszül egymásnak Oroszország és az Egyesült Államok

Venezueéa

Oroszország támogatásáról biztosította csütörtökön Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter venezuelai hivatali partnerét, Vladimir Padrinót az  a caracasi rezsim megdöntésére irányuló amerikai kísérletekkel szemben.

Hírügynökségi közlések szerint Sojgu kijelentette:

Oroszország segítséget nyújt Venezuelának a washingtoni vezetés azon kísérleteivel szemben, hogy leváltsa a jogszerűen megválasztott venezuelai kormányt.

Padrino szerint a washingtoni vezetés tevékenységével "arcátlanul megsérti" a nemzetközi jogot. Sojgu ezzel összefüggésben példátlan nyomásgyakorlásról beszélt, amelyet az Egyesült Államok a caracasi vezetésre gyakorol az ország helyzetének megingatása érdekében.

Oroszország többször is óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy beavatkozzon Venezuela belügyeibe. Moszkvai találkozójuk alkalmával a tárcavezetők katonai megállapodást írtak alá, amely kölcsönösen lehetővé teszi a két ország hadihajóinak a látogatást egymás kikötőiben. A miniszterek ezen felül katonai és haditechnikai együttműködés kérdéséit is megvitatták.

Washington ismételten kifogásolta, hogy Moszkva katonai támogatást is nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának, s különösen éles bírálatát váltotta ki, amikor márciusban Oroszország repülővel katonai tanácsadókat küldött latin-amerikai államba.

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át. Emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között. A Juan Guaidó vezette ellenzéket pártoló Egyesült Államok már több szankciós intézkedést hozott a caracasi kormánnyal szemben.