Venezuelában feszül egymásnak Oroszország és az Egyesült Államok

Venezuelában feszül egymásnak Oroszország és az Egyesült Államok

Oroszország támogatásáról biztosította csütörtökön Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter venezuelai hivatali partnerét, Vladimir Padrinót az  a caracasi rezsim megdöntésére irányuló amerikai kísérletekkel szemben.

Hírügynökségi közlések szerint Sojgu kijelentette:

Oroszország segítséget nyújt Venezuelának a washingtoni vezetés azon kísérleteivel szemben, hogy leváltsa a jogszerűen megválasztott venezuelai kormányt.

Padrino szerint a washingtoni vezetés tevékenységével "arcátlanul megsérti" a nemzetközi jogot. Sojgu ezzel összefüggésben példátlan nyomásgyakorlásról beszélt, amelyet az Egyesült Államok a caracasi vezetésre gyakorol az ország helyzetének megingatása érdekében.

Oroszország többször is óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy beavatkozzon Venezuela belügyeibe. Moszkvai találkozójuk alkalmával a tárcavezetők katonai megállapodást írtak alá, amely kölcsönösen lehetővé teszi a két ország hadihajóinak a látogatást egymás kikötőiben. A miniszterek ezen felül katonai és haditechnikai együttműködés kérdéséit is megvitatták.

Washington ismételten kifogásolta, hogy Moszkva katonai támogatást is nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának, s különösen éles bírálatát váltotta ki, amikor márciusban Oroszország repülővel katonai tanácsadókat küldött latin-amerikai államba.

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át. Emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között. A Juan Guaidó vezette ellenzéket pártoló Egyesült Államok már több szankciós intézkedést hozott a caracasi kormánnyal szemben.