Budapesten és a megyei jogú városokban is erősebb az ellenzék a kormánypártoknál

Budapesten és a megyei jogú városokban is erősebb az ellenzék a kormánypártoknál

A Závecz Research (ZRI) legfrissebb felmérése szerint Budapesten és a megyei jogú városokban is van esélye az ellenzéknek legyőzni a kormánypárti indulókat, amennyiben közösen állítanak jelölteket.

Az Index megbízásából készült országos pártpreferencia kutatás szerint a Fidesz támogatottsága 32-ről 34 százalékra emelkedett a teljes népesség körében. Rajtuk kívül a jobbik és az MSZP tudott növekedni. Előbbi 6-ról 7 százalékra, utóbbi 5-ről 6 százalékra. A Demokratikus Koalíciót a múlt hónapban 10 százalék támogatta, ezúttal 9 százalék. A Momentum maradt 5 százalékon, ahogy nem változott az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága sem – 2-2 százalékon állnak. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos, a pártnélküliek aránya pedig 34-ről 30 százalékra csökkent.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 53, a DK 14, a Jobbik 9, az MSZP 9, a Momentum 7, a Mi hazánk 3, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt 2, míg a Párbeszéd 1 százalékon áll.

A nem budapesti és nem megyei jogú városokban élők között a Fidesz az országosnál is nagyobb az előnyre tett szert, így a kutatási eredmények alapján szinte biztosra vehető, hogy a megyei közgyűlésekben a kormánypártok adják majd a többséget.

A megyei jogú városokban azonban éles verseny alakulhat ki a kormányoldal és az ellenzék között. A Fidesz ebben a közigazgatási kategóriában érzékelhetően kisebb támogatottsággal rendelkezik, mint országosan – 30 százalékot ér el. Az ellenzéki pártok viszont valamivel jobbak: a DK 10, a Jobbik 9, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd 8 százalékon, vagyis a pártok összedva 35 százalékon állnak.

A fővárosban a Fidesz 34 százalékos, az ellenzék együttes támogatottsága 37 százalék. Ezen adatok alapján annyit állíthatunk, hogy bár feltehetően sok jelenlegi kerületi polgármestert újraválasztanak, a kerületek harmadában-felében szoros verseny lehetséges és a képviselőtestületek a mostaninál sokszínűbbek lesznek - tette hozzá a ZRI.

A kutatáshoz ezer embert kérdeztek meg személyesen, a hibahatár 3,2 százalék.