A veszélyeztetett vadon élő fajokról tanácskoznak Genfben

gepárdok
Fotó: Flickr/ Ray in Manila

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről kezdődik szombaton tanácskozás Genfben, a megállapodást aláíró 183 ország képviselői mérlegelik, hogy további fajokat vonjanak be a kötelező érvényű ENSZ-egyezménybe – írja az MTI.

A mintegy 36 ezer vadon élő állat- és növényfajt felölelő egyezményt aláíró 183 ország képviselői az egyezmény kiterjesztését célzó 56 javaslatot vitatnak meg.

A vadorzás és a vadállatok illegális kereskedelme súlyos veszélyt jelent számos állat- és növényfajra

- mondta Ben Rensburg, a CITES-nek az egyezmény betartásáért felelős vezetője pénteken genfi sajtóértekezletén.

A napirenden lévő fajok között van mások között a tobzoska, a rinocérosz, az ázsiai nagymacskák, a gepárd, a röviduszonyú makócápa, valamint az elefántcsont és az értékes fafajták.

A cápauszony globális kereskedelme egyre nagyobb keresletet támaszt a röviduszonyú makócápára, a hegedűrája félékre és a cápák és ráják alosztályába tartotó rhinidaére, a kihalás szélére sodorva ezeket a fajokat a CITES illetékesei szerint.

Az Európai Unió javaslatot tett arra, hogy ezeket az állatokat sorolják át a nagyméretű kereskedelem miatt veszélyeztetett fajok közé, vadon élő állományuk hosszú távú fennmaradására az egyezmény szigorúan szabályozza a velük folytatott kereskedelmet.

A CITES 1977-ben vette fel az afrikai elefántot a veszélyeztetett fajok közé, 1989-ban betiltotta az elefántcsont-kereskedelmet, de engedélyezte, hogy az afrikai államok eladják elefántcsontkészletüket Japánnak és Kínának.

Botswana, Namíbia, a Dél-Afrikai Köztársaság és Zimbabwe most el akarja érni, hogy bizonyos feltételek mellett lazítsanak az elefántcsont-kereskedelem tilalmán - közölte Tom De Meulenaer.

A CITES tudományos szolgálatának a vezetője szerint a dél-afrikai országok azzal érvelnek, hogy nőtt az elefántpopuláció területükön. Ám 10 ország, köztük Kenya és Elefántcsontpart az elefántcsont-kereskedelem teljes tilalmát akarja elérni a tanácskozáson

 - tette hozzá.

Az Európai Unió és Kanada javasolta, hogy a rózsafából készült hangszerek kerüljenek ki a CITES-nek az értékes fákra vonatkozó ellenőrzése alól - közölték a sajtótájékoztatón.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista." 
 

Fejér megye 4-es számú választókerületében a Fidesz egy újfajta taktikát vetett be, és az eddigi hagyományoktól eltérően az időközi országgyűlési választáson nem indított saját jelöltet, beállt a független Molnár Tibor mögé. Nos, a 10 éve regnáló kormánypártok nagyot buktak, több mint 98 százalékos feldolgozottságnál Molnár Tibor neve mellett 7.302 szavazat szerepel, ami ugyan az alacsony részvétel mellett 37,72 százalékot jelent, azonban a teljes választókorú lakosság körében ez mindössze 10,8 százalékos támogatottságról tanúskodik.  

Mostani évértékelőjén is folytatta a kormányfő a múltidéző, absztraktból a konkrétumokra forduló, a politikai napirend alakításának kormányzati szándékát erősítő, eredményeket, teendőket és kihívásokat taglaló gyakorlatot. Elemzés.