Greta Thunberg hajóútja mégis megterheli a környezetet

Greta Thunberg hajóútja mégis megterheli a környezetet

Bár ő nem akart repülni, de a hajót hazahozó tengerészek repülővel utaznak az Egyesült Államokba.

Greta Thunberg azért ment vitorlással Amerikába, az ENSZ ülésére felszólalni, hogy ne kelljen repülőre szállnia, és így spóroljon a kerozinon. Összesen hat tengerésznek kell azonban átrepülnie az óceánt a hajóút miatt – idézi a Mandiner a német taz-t.

Két napja az Alfahíren is beszámoltunk arról, hogy elindult kéthetes hajóútjára Dél-Angliából New Yorkba Greta Thunberg klímaaktivista, aki a nemzetközi klímakonferenciára a repülőgép helyett a hajóutat választotta környezetvédelmi megfontolásokból. Az őt szállító vitorlás semmilyen károsanyagot nem bocsát ki az út során a környezetbe – írták korábban a lapok.

A német taz most megírta, hogy nagyjából öt tengerészre lesz szükség, hogy hazavigyék a hajót. Ők viszont repülővel érkeznek az Egyesült Államokba. Andreas Kling, Thunberg kapitányának, Boris Herrmannak szóvivője úgy nyilatkozott:

„Természetes, hogy repülnek, ez nem megy másképp.”

A taz az atmosfair kalkulációjára hivatkozva azt írja, hogy egy repülőút az Atlanti-óceán felett ugyanolyan hatással van a klímára, mint 1800 kilogramm kibocsátott széndioxid. Ez több mint háromnegyede annak a mennyiségnek, amely évenként egy emberre maximum juthat, ha meg akarjuk állítani a Föld felmelegedését kettő foknál.